Nog altijd flinke corona-impact op omzet spoorbedrijven, CER wil financiële steun

Bankautomaat op treinstation. @ NMBS

De Gemeenschap van Europese Spoorweg- en Infrastructuurondernemingen (CER), de belangenbehartiger van de spoorsector bij de EU, maakt dinsdag in zijn maandelijkse COVID Impact Tracker opnieuw melding van omzetverlies bij het reizigersvervoer, spoorgoederenvervoerders en infrabeheerders. De CER doet daarom een oproep tot financiële steun.

De omzet bij bedrijven actief in het reizigersvervoer liep in augustus nog altijd 30 procent achter op het niveau van 2019. Bij de spoorgoederenvervoerders is de achterstand 10 procent, net als bij de infrabeheerders.

Situatie verbeterd bij reizigersvervoer

Wel registreerde de CER een verbetering van de situatie bij het reizigersvervoer, waar de omzetverliezen ten opzichte van het begin van dit jaar met 20 procent zijn verminderd. Bij de spoorgoederenvervoerders en spoorbeheerders is de situatie onveranderd, hetgeen de CER zorgen baart.

De belangenbehartiger doet dan ook op een oproep voor “adequate en tijdige financiële steun voor de spoorsector”, temeer deze sector een belangrijke peiler onder de verduurzaming van de transportsector is, aldus de CER.

De brancheorganisatie becijferde tevens wat de totale financiële impact op de spoorsector is geweest sinds het begin van de coronacrisis, nu ruim anderhalf jaar geleden. Aan het einde van juni waren de verliezen in Europa opgelopen tot 42 miljard euro.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl