FR NL
Haven Antwerpen

Extra investeringen in ‘bundel zuid’ in Antwerpse havengebied

Een van de sporen in de Haven Antwerpen 2023, matthias Vanheerentals / ProMedia

Infrabel investeert bijna 3 miljoen euro in extra bovenleidingen in de ‘bundel Zuid’, een van de belangrijkste sporenbundels in het Antwerpse havengebied. Dat gebeurt met financiële steun van de federale regering en met Europese subsidies. Volgend jaar is er kleine spooruitbreiding gepland.

In het najaar van 2022 startte infrastructuurbeheerder Infrabel met het verder elektrificeren van de zogenaamde bundel Zuid. Deze infrastructuur bestaat uit 32 sporen. Tien daarvan hadden al een bovenleiding en vanaf midden mei komen er nog eens evenveel bij. Dat brengt het totaal op 20 sporen mét bovenleiding en 12 zonder.

Extra capaciteit

Omdat er nu 20 sporen zijn met bovenleiding over de volledige lengte, is deze infrastructuur vlotter bereikbaar langs beide kanten van de bundel waardoor er minder tijdrovende procedures nodig zijn in de logistieke keten bij het behandelen van goederentreinen. Dit zorgt voor extra capaciteit voor elektrische locomotieven, een grote vraag van de industrie en de spoorwegoperatoren.

Lange afstanden

In bundel Zuid worden vaak elektrische goederentreinen behandeld die lange afstanden doen tussen de haven en het hinterland. Deze investering in de elektrificatie zorgt dus voor meer efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten wat het transport van goederen per spoor weer wat aantrekkelijker maakt.

Spoorvisie 2030

De investering in bundel Zuid is een onderdeel van de duurzame spoorvisie 2030. Deze gemeenschappelijke toekomstvisie, ontwikkeld door Infrabel, PoAB en Railport Antwerpen wil het aandeel van het aantal goederen dat per spoor wordt vervoerd in de haven in Antwerpen tegen 2030 verdubbelen. Deze zogenaamde modal shift wil het spoor aantrekkelijker maken zodat meer en meer bedrijven ervoor kiezen.

Bundel Zuid is een zogenaamde vertrek- en aankomst bundel waar goederentreinen worden samengesteld in functie van hun bestemming. Het is een van de meest gebruikte spoorinfrastructuren in de haven. Zo werden hier vorig jaar bijna 20.000 treinen behandeld goed voor 4,9 miljoen ton goederen.

De sporenbundel ligt strategisch op linkeroever, niet ver van het Deurganckdok, op een plek waar heel wat grote bedrijven uit de chemie- en staalindustrie actief zijn en waar verschillende grote containerterminals opereren. Bovendien is deze plaats een toekomstige groeipool qua tewerkstelling.

Nieuwsgierig geworden naar RailTech Belgium 2023? Schrijf je dan nu in. Het evenement omvat naast een tweetal conferenties ook een uitgebreide beursvloer met tal van exposanten, die bovendien gratis te bezoeken is. Wel moet je je nog even registreren. Alles over de spoorinfrastructuur in de havens hoor je in het middagprogramma. De ochtend staat in het teken van de spoorvisie 2040 en belangrijke lopende ontwikkelingen, zoals de uitrol van ETCS. De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet opent het evenement. 

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals