FR NL

Voormalige SpaceX-ingenieurs ontwerpen treinstellen van de toekomst

Parallel Systems, een bedrijf opgericht door voormalige SpaceX-ingenieurs, heeft bijna 50 miljoen dollar aan financiering opgehaald om autonome door batterijen aangedreven railvoertuigen te bouwen die containers verplaatsen. Deze innovatie moet het goederenvervoer per spoor flexibeler dan ooit maken.

Het geld dat de start-up heeft ingezameld, zal worden gebruikt om een ​​vloot spoorvoertuigen op te bouwen, geavanceerde testprogramma’s uit te voeren en uitbreiding van het team medewerkers mogelijk te maken. Het bedrijf kwam vorige week woensdag uit de stealth-modus en heeft zijn innovatieve plannen aan de wereldpers voorgesteld.

Heel wat voordelen

“We hebben Parallel opgericht om spoorwegen in staat te stellen nieuwe markten aan te boren, het gebruik van de bestaande infrastructuur te vergroten, om de service te verbeteren en om de decarbonisatie van het vrachtvervoer te versnellen”, zegt Matt Soule, mede-oprichter en CEO van Parallel Systems.

De voertuigarchitectuur van Parallel combineert innovatieve software en hardware met de traditionele technologie van de spoorwegindustrie om het gebruik van de rails te vergroten. De autonome batterij-elektrische wagons laden en vervoeren standaard zeecontainers als enkel- of dubbel gestapelde lading. De treinstellen, die afzonderlijk worden aangedreven, kunnen samengevoegd worden om “pelotons” te vormen of zich onderweg af te splitsen naar meerdere bestemmingen. Een patent op de technologie is inmiddels aangevraagd.

Efficiënter en flexibeler

De spoorvoertuigen ontworpen door de ingenieurs zijn flexibeler dan traditionele treinen. Volgens Parallel Systems hoeven de pelotons geen grote hoeveelheden vracht te verzamelen om de service economisch rendabel te maken, in tegenstelling tot conventionele goederentreinen. Het systeem kan de dienstverlening op verschillende lijnen ondersteunen. Dit maakt een flexibelere dienstverlening en een breder scala aan routes mogelijk, waardoor de wachttijden bij het laden van kilometerslange treinen worden verkort. Het betekent ook dat de wachttijden voor overig verkeer op overwegen worden verkort, omdat de voertuigen kunnen gescheiden worden als ze het verkeer blokkeren.

Een oplossing voor het handmatig  sorteren van vracht

Pelotons kunnen zich terwijl ze in beweging zijn splitsen en naar meerdere bestemmingen gestuurd worden. De technologie van Parallel biedt ook een oplossing voor overbelaste overstapstations. Er wordt namelijk een oplossing aangereikt voor het handmatig  sorteren van vracht, wat volgens het bedrijf uren of zelfs dagen aan transittijd zou kunnen besparen. De vrijwel continue containerstroom door terminals moet leiden tot snellere levertijden en een hogere kwaliteit van dienstverlening. Het concurrentievoordeel van Parallel zijn de autonome batterij-elektrische spoorvoertuigen, die zijn ontworpen om vracht schoner, sneller, veiliger en kosten effectiever te verplaatsen dan traditionele treinen of vrachtwagens.

Auteur: Jos Sterk