Adif doet aanbesteding voor directe spoorverbinding naar de haven van Sevilla

Een spoorbrug tussen Madrid en Barcelona, bron: Adif
Bron: Adif

De Spaanse infrastructuurbeheerder Adif zal de aanleg van een nieuwe spoorlijn aanbesteden die directe toegang tot de haven van Sevilla biedt. De nieuwe spoorverbinding wordt circa 2,5 kilometer lang en kost 22,7 miljoen euro. Het project wordt als essentieel beschouwd omdat het de toegang tot de haven van Sevilla per spoor zal vergemakkelijken.

Het nieuwe project is het resultaat van de overeenkomst tussen Puertos del Estado, het bedrijf dat staatshavens in Spanje beheert, de havenautoriteit van Sevilla en Adif. De bouw ervan zal 12 maanden duren, terwijl de kosten worden medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) met 11,5 miljoen euro en de havenautoriteit van Sevilla met maximaal 13,5 miljoen euro.

Niet nutteloos in kringetjes draaien

Tot nu toe moeten treinen die naar de haven van Sevilla rijden verschillende stations passeren, zoals La Salude, Dos Hermanas en Utera die zich in de buitenwijken van Sevilla bevinden, voordat ze hun eindbestemming bereiken. Daardoor zijn ze onnodig veel tijd kwijt met het letterlijk kringetjes draaien rond de haven voordat ze deze binnenrijden.

Het nieuwe spoorproject wil daar een einde aan maken. Met de directe spoorverbinding streeft Adif ernaar om de vrachtterminal van La Negrilla, niet ver van het stadscentrum, te verbinden met de spoorterminal van de haven door de brug over te steken van de rivier de Guadaíra die door de stad loopt. In die zin worden de transittijden met circa twee en een half uur verkort en wordt de spoorinfrastructuur gemoderniseerd en efficiënter.

Een gedetailleerde beschrijving door Adif legt uit hoe de nieuwe link zal werken. “De eerste kilometer zal worden afgelegd op hetzelfde platform dat in de toekomst zal worden ingenomen door de splitsing van de zuidelijke afsluiting van de ringweg van Cercanías in de stad Sevilla. Vervolgens wordt het spoor via een ramsprong omgeleid naar het onafhankelijke platform en via een viaduct over de lijn Sevilla-Cádiz. Dit viaduct loopt parallel aan de huidige spoortoegang tot de haven, in het noorden, tot ter hoogte van de Avenida de Jerez. Vanaf dit punt zal de lay-out van de nieuwe toegang worden voortgezet totdat deze eindigt bij het oostelijke landhoofd van de spoorbrug over de rivier de Guadaíra”, zegt Adif.

Auteur: Jos Sterk