FR NL
Combinant terminal in Antwerpen is volgeladen met contaiers

Intermodale terminal geeft groothandelsmarkt Parijs-Rungis een stevig duwtje in de rug

De groothandelsmarkt Parijs-Rungis verwacht een significante groei van het vervoer van verse groenten en fruit per trein dankzij de ingebruikname van een intermodale terminal, een project waar een investering van 25 miljoen euro mee is gemoeid. De faciliteit zal niet alleen de Rungis-markt bedienen, maar ook de economie van de hele regio.

Een Europese aanbesteding voor de bouw en exploitatie van de nieuwe terminal, die een oppervlakte van 130.000 m² zal beslaan, werd eerder deze maand afgesloten. De terminal zal eind 2024/begin 2025 in gebruik worden genomen.

Drie nieuwe routes

Naast een treindienst die afgelopen oktober van Zuid-Frankrijk naar Rungis werd hervat, is voorzien in de lancering van drie routes op dagelijkse basis vanaf de nieuwe faciliteit: Barcelona-Rungis-Antwerpen-Rotterdam; Avignon-Duinkerken/Rungis en Duinkerken-Rungis. Dit zou het aandeel van het spoorvervoer in de aanvoer van verse producten aan Rungis doen toenemen tot 20 procent en bijna 60.000 vrachtwagenritten van de weg halen. Waardoor de CO2-uitstoot in aanzienlijke mate wordt verminderd.

Tweede fase in de ‘revival’ van het spoorvervoer in Rungis

“Dit ambitieuze project is de tweede fase in de ‘revival’ van het spoorvervoer in Rungis, na de hervatting van de trein met primeurs (verse groenten en fruit) afgelopen oktober”, zo stelde Benoît Juster, uitvoerend directeur van Semmaris dat de Rungis markt exploiteert.

Einde primeursservice

Die primeurs dienst werd in juli 2019 stopgezet. De Franse staatsspoorwegen SNCF, wiens goederentreinen de dienst exploiteerden, werd geconfronteerd met een gebrek aan winstgevendheid, verouderd rollend materieel en de beëindiging van contracten met klanten.

Hierdoor kozen de verladers noodgedwongen voor de weg om de goederen te verplaatsen. Deze omgekeerde modal shift veroorzaakte aanzienlijke verlegenheid bij de Franse regering, die beloofde de treindienst opnieuw in te voeren. Duurzaam vervoer is namelijk een belangrijk onderdeel van haar programma voor duurzaamheid.

Auteur: Jos Sterk