FR NL

Brits proefproject voor het transport van hout per spoor

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/25/seeing-the-wood-for-the-trees/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

Een Brits proefproject heeft het transport van hout via het goederenvervoer per spoor weer opgevat. Een zagerij in Abergavenny in Wales heeft in dat kader zijn eerste lading hout per spoor sinds 2004 ontvangen. De wedergeboorte van het transport van hout per spoor is te danken aan een samenwerking tussen Network Rail en vrachtoperator Colas Rail.

Het hout, gekapt in een bos in Bickleigh, Zuid-Devon, werd in Hackney Yard bij Newton Abbot op een Colas Rail goederentrein geladen om over 149 km naar Pontrilas Timber Company in Abergavenny te worden vervoerd als onderdeel van een proefproject. Daarmee lijkt de terugkeer van de ‘houttreinen’ een feit te worden langs de zuidkust van Devon, hoewel het natuurlijk nog te vroeg is om te stellen dat deze terugkeer een definitief karakter krijgt.

Voordelen voor het milieu zijn niet te onderschatten

De commerciële interesse kwam van Pontrilas Timber, dat de praktische aspecten van het vervoer van hout per spoor wilde onderzoeken. Het bedrijf zegt aangemoedigd te zijn door het succes van het pilootproject en hoopt met Network Rail samen te kunnen werken om een ​​plan op te stellen voor het vervoeren van commercieel haalbare ladingen. Daartoe zijn echter verbeteringen aan de infrastructuur noodzakelijk.

Als onderdeel van dit proefproject vervoerde de goederentrein in totaal 320 ton hout in acht wagons, met de ambitie om de lading in de toekomst meer dan te verdubbelen tot 720 ton over 18 wagons. Dat bij het proefproject zoveel hout kon worden getransporteerd, bewijst de waarde van het spoor als vervoerder van zware bulkgoederen. Network Rail gaf ook een duidelijke milieuboodschap door erop te wijzen dat de keuze voor het spoor boven de weg voldoende CO2-uitstoot bespaarde om het opladen van 54.739 smartphones mogelijk te maken.

Een voordeel waar het transport nog jarenlang kan van genieten

De proef werd mogelijk gemaakt nadat Network Rail een van de bruggen bij Hackney Yard had versterkt, waardoor het maximumgewicht van voertuigen die de werf binnenkwamen werd verhoogd tot 44 ton. Deze toename betekent dat grotere vrachtwagens nu toegang krijgen tot het emplacement en kunnen overslaan op spoordiensten. Door de versterking van de brug zal bulkoperator Aggregate Industries ook Hackney Yard kunnen gebruiken om vracht te laden voor transport naar klanten in het zuidoosten van Engeland. Die transporten zullen naar verwachting in de nabije toekomst beginnen, zegt Network Rail.

Jess Lippett, Senior Route Freight Manager van Network Rail, wijst er op dat deze proef aantoont hoe samenwerking met het goederenvervoer per spoor een positief effect kan hebben op het milieu en de economie. “Door de brug bij Hackney Yard te versterken, kunnen we we het transport van zware goederen door het land effectief vergemakkelijken, een voordeel waar we  nog meerdere jaren van zullen kunnen genieten.”

Auteur: Jos Sterk