FR NL

Fret SNCF maakt onverwacht terug winst

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/23/sncf-reseau-and-french-senate-collide-over-rail-freight-recovery-plan/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

Bij SNCF stond de verlieslatende spoorgoederendochter Fret SNCF onderaan de streep vorig jaar voor het eerst weer in het zwart. Dit werd bekend gemaakt tijdens een recente persconferentie waarop de Franse staatsspoorwegen SNCF haar jaarresultaten presenteerde.

Rail Logistics Europe (RLE) boekte een omzetstijging van 9 procent tot bijna 1,6 miljard euro en een EBITDA van 226 miljoen euro, terwijl Fret SNCF voor het eerst sinds geruime tijd winstgevend was. SNCF-voorzitter en CEO, Jean-Pierre Farandou, prees de vorig jaar gerealiseerde turn around in de financiële prestaties van de spoorgoederendivisie van de groep.

‘Mission impossible’

We citeren Jean-Pierre Farandou: “Dit had niemand verwacht? Alle mensen met wie ik had gesproken, zeiden dat het nooit zou gebeuren. Het was en is een ‘mission impossible’ die tot een goed einde is gebracht. Er was overal pessimisme, maar we hebben het gedaan en dat geeft een buitengewoon prettig gevoel. We hebben de levensvatbaarheid van het goederenvervoer per spoor aangetoond, wat ook bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van duurzamer goederenvervoer in Frankrijk en in Europa met een verdere verschuiving van vrachtwagen naar trein.”

Laurent Trevisani, directeur financiële strategie van de SNCF, zei dat de aanzienlijk verbeterde prestaties van Fret SNCF te danken waren aan een intern prestatieplan dat gedurende een aantal jaren werd uitgevoerd en dat uiteindelijk vruchten afwierp, terwijl de Franse staatssteun aan de sector van het goederenvervoer per spoor als geheel een factor was die bijdroeg en dat niet alleen voor Fret SNCF.

Door de veerkracht van de activiteiten bij Fret SNCF vorig jaar steeg de omzet met 6 procent met vooral een krachtig herstel in staalproducten, chemicaliën en petroleumtrafiek. Een andere RLE-eenheid, Captrain, liet ook een solide herstel van de activiteiten optekenen (+8 procent) ondanks de moeilijkheden in de autosector en het slechte weer in februari en juli vorig jaar.

Verkeer met China legt stevige basis voor groei

Forwardis, de Forwarding-tak van de SNCF, boekte verdere vooruitgang in zijn activiteiten, vooral dankzij de ontwikkeling van het verkeer van en naar China. Dit volgde op een zeer goed 2020. RLE’s Combicargo-eenheid boekte in 2021 een omzetstijging van 24 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij het Navitrucking-product leidde tot een sterke modal shift.

Het was meer een gemengd beeld bij de spoorwegeenheid van de afdeling, VIIA, waar sommige routes beter presteerden dan andere. Met name de verbinding Bettembourg (Luxemburg)-Boulou (Perpignan), geëxploiteerd door Lorry Rail, vestigde nieuwe records vestigde op het gebied van trafiek.

Geodis realiseert recordomzet

Geodis, de logistieke dochteronderneming van SNCF, rapporteerde anderzijds een recordomzet in 2021, met een omzetstijging van 28 procent tot 10,9 miljard euro, terwijl ook de EBITDA sterk toenam.

Te midden van gunstige prijsontwikkelingen en stijgende volumes was expeditie de sterkste drijfveer achter de groei. Ook contractlogistiek deed het goed, gesteund door e-commerce en een sterke vraag in de Verenigde Staten en Europa.

Groepsomzet met 15 procent gestegen

De groepsomzet van de SNCF steeg met 15 procent ten opzichte van 2020 tot 34,8 miljard euro (-1 procent ten opzichte van 2019), terwijl de EBITDA steeg tot 4,3 miljard euro, of 12 procent van de omzet (tegenover 6 procent in 2020).

De recurrente nettowinst bedroeg 185 miljoen euro negatief, dit inclusief 1,1 miljard euro aan eenmalige opbrengsten uit de verkoop van dochteronderneming Ermewa. Dit bedrijf, gespecialiseerd in leasingdiensten voor industriële treinwagons, tankcontainers en locomotieven, werd afgestoten als onderdeel van de groepsstrategie om niet-kernactiva te verkopen.

Auteur: Jos Sterk