FR NL
Een Abellio passagierstrein in Oberhausen, Duitsland

Meer treinen te laat in Duitsland in 2021 door overstromingen, stakingen en werken

Foto: Marieke van Gompel

Een kwart van de langeafstandstreinen in Duitsland kwam in 2021 niet op tijd aan. Volgens Deutsche Bahn is een combinatie van spoorstakingen, coronalockdowns en overstromingen de grote boosdoener.

Vorig jaar werd er een significante daling in de stiptheid van de langeafstandstreinen in Duitsland vastgestemd. 75,2 procent van alle langeafstandstreinen bereikte in 2021 op tijd hun bestemming. Het jaar daarvoor was 81,8 procent van deze ICE- en IC/EC-treinen op tijd, wat Deutsche Bahn toen de hoogste mate van stiptheid in 15 jaar noemde. Die toename in punctualiteit lijkt van korte duur te zijn geweest, want het gemiddelde van vorig jaar ligt weer op het niveau van 2019.

Disruptieve factoren

Van alle treinen van Deutsche Bahn is de stiptheid een stuk hoger met gemiddeld 93,8 procent die niet meer dan 6 minuten te laat arriveert. Dit omvat alle verkeersopstoppingen bij de meer dan 20.000 maandelijkse ritten in het langeafstandsvervoer en de ongeveer 780.000 maandelijkse ritten in het lokale vervoer, inclusief de S-Bahn-treinen.

Ontwrichtende factoren van historische proporties hadden vorig jaar een enorme impact op de stiptheid. Volgens de Duitse spoorwegen zijn de belangrijkste redenen drieledig.

Lockdowns, stakingen en overstromingen

Als eerste reden noemt DB dat in de loop van de corona-lockdowns het vervoersaanbod op het spoor herhaaldelijk werd afgebouwd en vervolgens weer opgetrokken. Hierdoor waren er regelmatig storingen op de raakvlakken tussen oude en nieuwe dienstregelingen. Opmerkelijk is dat toen de stiptheid in 2020 steeg, DB de helft van de verhoging aan corona toewees. Minder reizigers verkortten de stoptijden op de stations terwijl het routenetwerk anderzijds minder werd belast.

De overstromingen die vorig jaar in juli plaatsvonden, zijn een tweede reden voor de afname van de stiptheid, zegt DB. De schade in het algemeen – en op de eerste plaats aan de spoorinfrastructuur – concentreerde zich in een regio in het westen van het land. Vooral de Ahrtalbahn, waar alleen DB-regiotreinen op de niet-geëlektrificeerde sporen rijden die weinig invloed hebben op de langeafstandstreinen van het land, hadden te lijden onder de natuurramp.

Als derde reden moest DB een van de zwaarste collectieve geschillen uit zijn geschiedenis doorstaan. Drie stakingsgolven verstoorden herhaaldelijk de spoorwegactiviteiten, waardoor het aantal langeafstandstreinen werd verminderd. De stiptheid van de langeafstandstreinen was het laagst tussen september en november van het afgelopen jaar.

Infrastructuurwerken

Tegelijkertijd hadden grote infrastructuurwerken ook een impact op het Duitse spoorwegnet. Volgens de exploitant hebben ze in 2021 meer dan ooit tevoren in het spoorwegnet geïnvesteerd en gemoderniseerd. Dit had vooral een negatieve impact op de drukbezochte knelpunten van hun netwerk. Het is waarschijnlijk ook een reden voor de afname van de stiptheid.

Afgelopen december trokken spoorgoederenvervoerders en -verenigingen aan de alarmbel omdat het spoorgoederenvervoer in en door Duitsland door intensieve bouwwerkzaamheden als gevolg van een achterstand aan investeringen ‘bijna stil’ kwam te liggen.

Auteur: Jos Sterk