FR NL

DB’s nieuwe ‘m²’-generatie goederenwagens zijn klaar voor serieproductie

Vorstellung des m²-Tragwagen. Der modulare Güterwagen wurde von DB Cargo und VTG konstruiert

De nieuwe goederenwagen van Deutsche Bahn, de ‘m²’ (‘m-kwadraat’), heeft alle goedkeuringsprocedures met succes doorlopen en is dus klaar voor serieproductie. De nieuwe goederenwagen, ontwikkeld in samenwerking met leasemaatschappij VTG, werd in september 2020 voor het eerst gepresenteerd in Berlijn. Dit na een ontwikkelingsperiode van 18 maanden.

De nieuwe goederenwagen moet het goederenvervoer per spoor veel zuiniger en flexibeler maken. Het ontwerp is modulair, zodat een enkele goederenwagen gemakkelijk opnieuw kan worden geconfigureerd door wijzigingen in de lengte, het doel en de structuur, afhankelijk van de ladingen die hij moet vervoeren. De goedkeuring van een goederenwagen was tot nu toe gebonden aan het specifieke type lading en kon later niet meer worden aangepast.

Vroegere beperking valt weg

Conventionele goederenwagens krijgen een levenslange bestemming als ze worden geregistreerd. Bij de nieuwe aanpasbare m² goederenwagen geldt deze beperking echter niet meer. Dit dankzij de modulaire opbouw. Afneembare containers en hulpstukken kunnen variëren, evenals de lengte van de trein. Een voorbeeld: een trein met grote boomstammen zou desgewenst ook vochtgevoelige cellulose en papierrollen kunnen vervoeren. Een trein die is ontworpen om gloednieuwe staalrollen van staalfabrieken te vervoeren, kan op deze manier ook worden gebruikt om schroot te vervoeren.

Aanpassing kan razendsnel gebeuren

Afhankelijk van de specifieke wensen duurt de aanpassing niet meer dan een dag en in sommige gevallen slechts enkele minuten. Een tijdje geleden gaf het Spoorwegbureau van de Europese Unie (ERA) groen licht voor het project en verleende DB Cargo op zijn beurt eveneens zijn goedkeuring. DB Cargo zal op dit nieuwe goederenwagensysteem vertrouwen voor nieuwe en/of vervangende aankopen. Ter vergelijking: alleen al in Duitsland heeft DB Cargo ongeveer 63.000 goederenwagons in gebruik.

Gezamenlijke research van DB Cargo en VTG

Deze multifunctionele, modulaire wagen is ontwikkeld in een onderzoekspartnership tussen DB Cargo en VTG.

Sven Wellbrock, CEO Europe & Chief Safety Officer, VTG AG: ”Het modulaire systeem van m² komt tegemoet aan de individuele behoefte van de scheepvaartindustrie. Samen met digitalisering geeft modularisering in het goederenvervoer per spoor toegang tot nieuwe werelden en verhoogt het de vlootbeschikbaarheid voor klanten. Dat maakt het spoor veel aantrekkelijker als transportmiddel.”

Variabele keuzemogelijkheden

Gefinancierd door het federale programma ‘Future Rail Freight Transport’ brengt DB Cargo een pre-serie van 50 goederenwagons voor verschillende soorten goederen op de markt. DB Cargo gebruikt de nieuwe goederenwagensystemen al daadwerkelijk voor transporten voor de klanten.

Afhankelijk van de toepassing kunnen de wagens worden geconfigureerd met een laadlengte van 10 tot meer dan 22 meter. Ook de keuze van componenten zoals draaistellen, wielstellen en remmen (blok- of schijfremmen) is variabel. Hierdoor worden de auto’s aangepast aan de behoeften van de klant, zoals gewicht, kilometerstand en kosten.

Auteur: Jos Sterk