FR NL

Nederlandse post zit na 25 jaar weer op het (juiste) spoor

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/25/dutch-post-back-on-rail-tracks-after-25-years/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

PostNL gaat weer pakketten en brieven per spoor vervoeren. Het bedrijf start met een wekelijkse treindienst naar Oslo. Daarmee wordt opnieuw aangeknoopt met een oude traditie. In 1997 reed de laatste posttrein door Nederland.

De verschuiving naar spoorvervoer past in de doelstelling van PostNL om volledig emissievrij te bezorgen in de binnensteden en om uiteindelijk 80 procent minder CO2 per kilometer uit te stoten dan in 2017. Het is ook de bedoeling dat voor het langeafstandsvervoer vaker voor het spoor wordt gekozen dan voor het vliegtuig.

Volgens PostNL zal het spoorvervoer van Coevorden aan de Nederlands-Duitse grens naar Oslo in Noorwegen op deze route 70 procent CO2-uitstoot per jaar besparen, wat gelijk staat aan 30 ton CO2.

Laatste posttrein door Nederland

In 1997, toen  de laatste posttrein door Nederland reed, werd volgens PostNL het vervoer per trein van post en pakjes stilaan minder populair. Het postbedrijf stelt dat dit gebeurde omdat vrachtwagens goedkoper waren en het gemakkelijker was om bij de distributiecentra en sorteercentra aan de rand van de stad te komen”.

“In 2022 wordt het spoorvervoer nog duurder en ingewikkelder. Maar de groene ambities van PostNL gaan ver en samen met onze partners werken we aan oplossingen op het gebied van infrastructuur en alternatieve brandstoffen voor een groener vervoer”, aldus het bedrijf.

Gebruik van alternatieve brandstoffen fors gestegen

In 2021 heeft PostNL het gebruik van alternatieve brandstoffen voor transport opgetrokken naar 35 procent (tegenover 8 procent in 2020). In 2030 moet dat 90 procent worden. Momenteel worden er al zo’n 1.300 elektrische voertuigen, groot en klein, ingezet voor de levering. Dit aantal zal de komende jaren nog flink toenemen. Mede hierdoor verbeterde PostNL zijn CO2-efficiëntie in gram per kilometer in 2021 met 18 procent ten opzichte van 2020.

Spoorvervoer wordt uitbesteed

PostNL besteedt het internationaal transport uit aan langeafstandsvervoerders. De transporteur stuurt vrachtwagens met opleggers naar het sorteercentrum IMEC in Den Haag, waar internationale post en pakjes gesorteerd worden. Vervolgens brengen de vrachtwagens de opleggers vol post en pakjes bestemd voor Noorwegen naar het treinstation van Coevorden. Daar worden de trailers op de trein naar Oslo geladen. In Oslo worden de trailers weer uit de trein gehaald en afgeleverd bij de Noorse Post.

Auteur: Jos Sterk