FR NL

Goederenvervoer per spoor Finland-Rusland hervat

https://railway-news.com/finland-vr-group-receives-first-dr19-locomotive-from-stadler/?dtt=*|D1544|*&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week6-2022&utm_term=News

Drie dagen nadat het verkeer tussen Finland en Rusland is stopgezet, kreeg VR Group toestemming om dit hervatten. VR Transpoint, de logistieke tak van VR Group, had vorige zondag 27 maart het goederenvervoer per spoor van en naar Rusland stopgezet. VR Group is de Finse spoorwegmaatschappij die eigendom is van de overheid.

Het Finse bedrijf transporteerde via haar dochteronderneming Finnlog houtproducten van en naar Rusland. Daarnaast werden met het buurland twee joint ventures opgericht, ContainerTrans Scandinavia (CTS) met TransContainer en Freight One Scandinavia (FOS) met OAO PGK voor verkeer tussen Finland, Azië en de GOS-landen.

Deze joint ventures maken intensief gebruik van de Russische route.

Hervat vanaf 30 maart

Met ingang van woensdag 30 maart werd het goederenvervoer per spoor hervat. Dit gebeurde in overleg met de Britse autoriteiten, waarbij werd verduidelijkt dat de EU-sancties niet van toepassing zijn op de contracten en overeenkomsten van VR Group.

Het besluit om het goederenvervoer per spoor met Rusland op te schorten was op de eerste plaats genomen vanwege de sancties die het VK op 24 maart heeft opgelegd. Deze sancties leken het einde te betekenen van elke spoorverbinding met Rusland.

Het verkeer gaat door, maar producten kunnen worden uitgesloten

VR Group, de overheidsspoorwegmaatschappij van Finland, zette het overleg met de Britse autoriteiten en banken voort, zelfs na het besluit om het verkeer op te schorten. Het werd immers duidelijk dat haar activiteiten niet hoefden te worden stilgelegd, aangezien de met Russische partijen afgesloten overeenkomsten niet onder de sancties vielen.

“Sinds het besluit van vorige week hebben we de gesprekken met de Britse autoriteiten en banken voortgezet. Volgens de verduidelijking van de Britse autoriteiten en banken zijn de sancties niet van toepassing op onze operaties”, legt het bedrijf uit.

Op de sanctielijsten staan ​​specifieke rechtspersonen en personen die bijvoorbeeld eigenaar zijn van bepaalde producten. Als gevolg hiervan zal de VR Group hoogstwaarschijnlijk moeten afzien van het transport van dergelijke producten. “Er worden vaak sancties opgelegd aan mensen en dus aan verzenders of eigenaren van goederen, en die zullen we onder conform de sancties niet meer vervoeren”, besluit het bedrijf.

Auteur: Jos Sterk