FR NL

Nieuwe terminal toont potentieel grensovergang bij Svisloch aan

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/04/01/potential-of-svisloch-border-point-recognised-with-this-new-terminal/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-13

Op het treinstation van Svisloch in Wit-Rusland, vlakbij de grens met Polen, wordt een nieuwe terminal gebouwd. De grensovergang Svisloch/Siemianowka is een van de vier grensovergangen tussen beide landen en bovendien een toegangspunt voor Euraziatisch verkeer. De terminal zal naar verwachting in 2025 de eerste treinen ontvangen.

De terminal zal zich specialiseren in het herladen van containers van 1520 mm spoorbreedte naar 1435 mm spoorbreedte en terug, afhankelijk van de transportrichting. De terminal zal ook bulklading kunnen verwerken en een opslagruimte hebben voor overmaatse lading. Het beheer is in handen van Unionway.

De bouw van de eerste fase van de terminal kan dit jaar beginnen en de dienstverlening wordt vanaf 2025 opgestart. De totale investeringskosten zullen ruim 23 miljoen US dollar bedragen. Tijdens de uitvoeringsperiode van het project worden 70 nieuwe jobs gecreërd.

Polen-Wit-Rusland

De grens tussen Polen en Wit-Rusland heeft vier grensovergangen, die allen het containervervoer van China naar Europa en terug helpen afhandelen. De belangrijkste grensfaciliteit bevindt zich in Brest. Twee andere spoorwegovergangen, Bruzgi/Kuznica en Svisloch/Siemianowka, bevinden zich in de regio Grodno in Wit-Rusland. Tenslotte is er ook nog de grensovergang van Siemianovska.

Het grenspunt Bruzgi/Kuznica behandelde in juli 2017 de eerste containertrein van China naar Europa. De Chengdu-Łódź-trein werd gelanceerd in samenwerking met United Transport and Logistics Company onder de benaming Eurasian Rail Alliance (UTLC ERA). In maart 2018 maakte deze trein voor het eerst gebruik van de spoorwegovergang Svisloch/Siemianowka, 70 kilometer ten zuiden van het punt Bruzgi/Kuznica.

Regio Grodno

De regio Grodno heeft een veelbelovende logistieke sector. Recent hebben verschillende investeerders interesse getoond om hier logistieke bedrijven te vestigen. Dat is onder andere het geval met Portela, dat een logistiek centrum wil realiseren in de regio Grodno.

Hoewel deze grensovergangen een enorm potentieel hebben gezien de aanzwellende verkeersvolumes tussen Europa en China, is de huidige situatie minder gunstig. Het verkeer via de hoofdroute van de Nieuwe Zijderoute is aanzienlijk afgenomen, omdat bedrijven het transport door Rusland en Wit-Rusland vermijden.

Auteur: Jos Sterk