FR NL

De spoorverbinding van Oekraïne naar het westen heeft nu de hoogste prioriteit voor de EU

De spoorverbindingen van Oekraïne met Europa zijn nu belangrijker dan ooit. Deze verbindingen vormen niet alleen een kanaal voor de mensen die het land ontvluchten, maar zijn ook het belangrijkste kanaal voor de Oekraïense export. Deze export is essentieel voor de wereldwijde voedselzekerheid, maar ook voor de economie van Oekraïne zelf.

Dit werd benadrukt door Kristian Schmidt, directeur Land Transport bij de Europese Commissie in een live interview op de RailFreight Summit Special Edition van 6 april. “De spoorgoederenverbindingen tussen Europa en China zijn erg belangrijk, maar de spoorgoederenverbindingen naar Oekraïne hebben op dit moment mijn topprioriteit”, zo verzekerde hij zijn luisteraars.

Een belangrijke partner

“Oekraïne is ook een belangrijke partner van de EU. Het is tevens een belangrijke speler in de wereldwijde voedselzekerheid, omdat het land grote hoeveelheden graan en andere landbouwproducten levert. De EU heeft er dus alle belang bij om die handel gaande te houden. Het is dus van het grootste belang dat we de spoor- en wegvervoersverbindingen naar Oekraïne versterken om deze levensnoodzakelijke lijnen draaiende te houden.”

De graanschuur van Europa

Oekraïne was de op drie na grootste graanexporteur ter wereld in 2020-2021, Rusland staat op de derde plaats. Samen zijn beide landen goed voor bijna 30 procent van de wereldwijde tarwe-export, bijna 20 procent van de maïsexport en meer dan 80 procent van de wereldproductie aan zonnebloemolie.

Het grootste deel van deze export vond echter plaats via de zeescheepvaart en de havens aan de Zwarte Zee zijn sinds het begin van de oorlog geblokkeerd. Spoorwegen nemen slechts een fractie van dit vervoer voor hun rekening.

Oproep van Ukrainian Railways

Ukrainian Railways heeft eerder de particuliere bedrijven opgeroepen om te investeren door terminals voor goederenvervoer per spoor te bouwen in de westelijke gebieden van het land. Het bedrijf biedt de eigen spoorweginfrastructuur aan om het goederenvervoer per spoor van en naar West- en Midden-Europa te stimuleren, aangezien het beweert dat het spoor zelfs na de oorlog de meest betrouwbare vervoerswijze zal blijken te zijn.

“In vredestijd was de spoorlijn de belangrijkste verkeersader van de economie. Tijdens de oorlog werden we een pijler van de nationale veiligheid. Daarom moeten we de infrastructuur bouwen voor de ontwikkeling van export en import over de westelijke grenzen”, zei Alexander Kamyshin, bestuursvoorzitter van de Oekraïense Spoorwegen eerder. Samen met het ministerie van Economische Zaken heeft het particuliere bedrijven aangeboden om terminals te bouwen op de grenzen met Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië.

Oekraïne moet op eigen benen staan

Net zo belangrijk als de export van graan voor de wereldwijde voedselzekerheid, is transport van levensbelang voor de economische zekerheid van Oekraïne, legt Schmidt uit. “Als het land zijn silo’s niet kan legen, dreigt de export stil te vallen en raakt de supply chain verstoord. Dit zal een enorme impact hebben op de lokale economie, en dat is precies wat Poetin wil”, legde hij uit tijdens de top.

“Oekraïne moet op eigen benen staan ​​voor de wederopbouw. De EU kan het land ondersteunen door die transportcorridors werkend te houden, om ervoor te zorgen dat de economie niet instort.”, aldus nog Schmidt.

Auteur: Jos Sterk