CMA CGM is nu officieel de nieuwe eigenaar van GEFCO

https://www.railfreight.com/business/2022/04/11/cma-cgm-officially-the-new-owner-of-gefco/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

De deal is rond: CMA CGM verwerft bijna 100 procent van de aandelen van GEFCO, de Europese leider op het gebied van automotive logistiek. Dat maakte de logistieke gigant op vrijdag 8 april bekend. De overname is goedgekeurd door de Europese Commissie, maar wacht nog op de vergunning van de mededingingsautoriteit van diezelfde Europese Commissie.

CMA CGM zei dat de overname van GEFCO een nieuwe stap voorwaarts betekent in zijn groeistrategie en zijn positie als wereldspeler in de transport- en logistieke sector versterkt. GEFCO zal ook blijven opereren binnen een veilig regelgevend kader en kan profiteren van de toonaangevende technologische en logistieke capaciteiten van de groep om uit te breiden op de internationale markten.

Waarom was deze transactie nodig?

Wat betreft de reden waarom “een veilig regelgevend kader” wordt benadrukt, moeten we beginnen met de voormalige aandeelhouders van GEFCO. GEFCO is een Frans bedrijf en een Europese leider in contractlogistiek en een transportspecialist in de automobielsector. Het bedrijf was voorheen in handen van de Russische Staatsspoorwegen (75%) en de Frans-Italiaanse autofabrikant Stellantis (25%, die eigenaar is van Peugeot, Fiat, Citroen, Chrysler en Opel).

Toen de EU haar lijst met sancties tegen Rusland aan het uitbreiden was, begon GEFCO te beseffen dat als het niet van de participatie van het Russisch staassbedrijf Rostec afraakte, het voortbestaan ​​van GEFCO in gevaar kwam. Hetzelfde gold ook voor de wereldwijde automotive logistiek van Stellantis, haar grootste klant en minderheidsaandeelhouder. Dus tekende het een aandeleninkoopovereenkomst met Russian Railways en wendde zich tot CMA CGM, dat een Europese achtergrond heeft en over sterke kwalificaties beschikt.

Geruchten over een overname deden al enkele dagen de ronde

Voordat CMA CGM de overname publiek maakte, speculeerden Franse media dat het bedrijf de nieuwe eigenaar van GEFCO zou worden. Deze rederij heeft een aanzienlijke financiële slagkracht en vertrouwt op acquisities om haar strategische positie in de wereldwijde logistieke markt te veroveren.

Een paar jaar geleden nam CMA CGM Ceva Logistics over, een andere grote speler op het gebied van automotive logistiek. GEFCO kan nu profiteren van de expertise en het netwerk van CEVA Logistics om zijn activiteiten en klantenportfolio uit te breiden. Beide bedrijven zullen samenwerken om uit te groeien tot ’s werelds toonaangevende logistieke dienstverlener voor de automobielindustrie.

Luc Nadal, CEO van GEFCO, merkte op: “Het project onder leiding van CMA CGM zal GEFCO in staat stellen zijn activiteiten voort te zetten in een stabiele omgeving die het transformatieprogramma dat we hebben gelanceerd zal ondersteunen. Zodoende zal het bedrijf in staat zal zijn om innovatie en duurzame groei tot stand te brengen. Er liggen in de sector nog veel kansen weggelegd.”

Auteur: Jos Sterk