Van Noorwegen naar China per spoor via de Kaspische Zee

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/04/29/from-norway-to-china-by-rail-now-via-the-caspian-sea/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-17

In mei wordt de South China Railway Express uitgebreid naar de haven van Narvik in het noorden van Noorwegen. Deze multimodale dienst is een integratie van bestaande routes, namelijk de Middle Corridor over de Kaspische en de Zwarte Zee en de nieuwe lijn van Finland naar Noorwegen, die eind april werd geopend.

Concreet vertrekt de route vanuit Zhengzhou en loopt ze via de Middle Corridor naar de Roemeense haven van Constanta aan de Zwarte Zeekust, waar de goederen worden overgeladen in vrachtwagens of treinen om verder gaan naar Finland.

De onlangs geopende nieuwe lijn verbindt de haven van Narvik in het noorden van Noorwegen met Haparanda/Tornio aan de Zweeds/Finse grens. De verbinding wordt om de twee weken gemaakt, waarbij CargoNet het gedeelte Narvik naar Haparanda/Tonio overneemt. Nurminen Logistics wordt verantwoordelijk voor het traject van de Zweeds/Finse grens naar de Finse hoofdstad Helsinki. De geschatte transittijd is 22-27 dagen.

Verkeer Finland-Rusland wordt geleidelijk stopgezet

In maart van dit jaar ondertekenden het Finse logistiekbedrijf Nurminen Logistics en Kazachstan Railways een commerciële overeenkomst voor de Trans-Kaspische Internationale Transportlijn (ook bekend als de Middencorridor of de Zuidcorridor tussen Europa en China).

De twee betrokken partijen zijn van plan om tussen april en juni testtreinen op de route te lanceren.

De Finse staatsspoorwegmaatschappij VR Group besloot eerder deze maand om het goederenvervoer per spoor tussen Finland en Rusland geleidelijk stop te zetten.

Dit heeft ook gevolgen voor particuliere bedrijven, waardoor het verkeer tussen Europa en China via Rusland ingewikkelder wordt. De samenwerking met Kazachstan Railways en de integratie van de hierboven vermelde twee diensten kunnen waardevolle oplossingen bieden.

Auteur: Jos Sterk