Guangxi lanceert suikertrein tussen China en Kazachstan

Guangxi launches sugar train between China-Kazakhstan | RailFreight.com

De Nieuwe Zijderoute heeft onlangs een nieuwe treindienst gelanceerd zien worden. De “suikertrein” tussen Nanning International Railway Port in Guangxi, China en Almaty, Kazachstan, is namelijk realiteit geworden. De eerste trein vertrok op 15 mei met 2.600 ton witte suiker aan boord. De rit loopt via via Alashankou en bereikt Almaty in 11 dagen. De trein is de eerste die door Guangxi op de rails werd gezet om voedsel te exporteren, wat een nieuwe categorie van geëxporteerde goederen markeert voor grensoverschrijdend transport.

De suikerindustrie is traditioneel sterk ontwikkeld in Guangxi, China. Uit de gegevens blijkt dat in 2021 het suikerrietplantagegebied in Guangxi ongeveer 733.334 hectare beslaat en de suikerproductie stabiel zal uitkomen op meer dan 6 miljoen ton. Het suikerrietplantagegebied en de suikerproductie in de regio zullen daarmee gedurende 17 opeenvolgende seizoenen ongeveer 60 procent van het totaal van het land uitmaken.

Efficiënte en gemakkelijke nieuwe manier van export

De opening van de Guangxi-China Railway Express heeft gezorgd voor een efficiënte en gemakkelijke nieuwe manier om de in Guangxi geproduceerde witte suiker te exporteren. Huang Youjian, plaatsvervangend algemeen directeur van Guangxi COSCO Shipping Logistics Co., Ltd., zei in een interview met People’s Daily Online dat in het verleden witte suiker over zee en over de weg werd vervoerd en dat de transportperiode erg lang was. Bovendien was de aankomsttijd van de goederen relatief onvoorspelbaar.

Volgens de berekeningen van het bedrijf kan exporteren via de trein China-Europa 8 tot 10 dagen besparen in vergelijking met andere transportmethoden, maar ook de transittijd verbeteren, de transportkwaliteit waarborgen, de leveringscapaciteit van producten en het concurrentieel vermogen van ondernemingen verstevigen.

De suikertrein vertrekt vanaf Nanning International Railway Port.

Aangepast groen kanaal

Ten behoeve van het exporttransport van witte suiker heeft Nanning Bureau Group Company een gedetailleerd plan opgesteld voor het verpakken en laden van witte suiker en het laten rijden van de treinen voor de klanten. Na het invullen van de geïntegreerde douaneaangifte via het spoorwegsysteem 95306 “Digital Port” kan de klant effectief one-stop-verwerking en papierloze douane-inklaring realiseren voor grensoverschrijdend vrachtvervoer.

Qin Yufang, directeur van Nanning South Business Office bij Nanning Freight Centre van China Railway Nanning Bureau Group Co., Ltd, zei dat zijn bedrijf een “groen kanaal” voor de suikertrein heeft geopend in termen van het indienen van plannen, voertuigmatching, inspectie van de vracht, laad- en losoperaties en dit alles om de veilige en efficiënte werking van de trein te verzekeren. Volgens schattingen van de spoorwegafdeling zal de suikertrein 4.662 kilometer afleggen en binnen 11 dagen op zijn bestemming aankomen.

Auteur: Jos Sterk