Verkeer Middle Corridor zal dit jaar verdubbelen, volumes zullen verzesvoudigen

BEIJING, CHINA - JULY 02: (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan (2nd L) and his wife Emine Erdogan (L), Chinese President Xi Jinping (2nd R) and his wife Peng Liyuan (R) pose for a family photo in Beijing, China on July 02, 2019. (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout/Anadolu Agency/Getty Images)

De groeiende vraag naar vervoer door de Middle Corridor en de nieuwe diensten die zijn gelanceerd, bieden positieve vooruitzichten voor 2022. Op de algemene vergadering van de Trans-Caspian International Transport Route (TITR) werd een verdubbeling van het containervervoer in vergelijking met 2021 en een verzesvoudiging van de vrachtvervoer volumes in het vooruitzicht gesteld.

Kazachstan Railways legde uit dat het verdubbelde containerverkeer zich zal vertalen in ongeveer 50.000 TEU’s die in 2022 door de Middle Corridor worden vervoerd. Aan de andere kant zou de zesvoudige toename van het vrachtvolume kunnen betekenen dat de Middle Corridor op het eind van dit jaar tot 3,2 ton miljoen aan goederen kan vervoerd hebben.

Ook een reeks uitdagingen duiken op

KTZ onderlijnde dat tijdens de algemene vergadering van TITR, gehouden in de Turkse hoofdstad Ankara, de leden van de vereniging tot de conclusie kwamen dat de optimistische voorspellingen ook een reeks uitdagingen met zich meebrengen die zowel voldoende aandacht als de juiste aanpak vereisen. Voor dit doel trof de vereniging een reeks maatregelen om een ​​ononderbroken trafiek te garanderen, rekening houdend met de aanzienlijke toename van het verkeersvolume langs de route. De exacte maatregelen zijn echter nog niet bekend.

Samenwerking Kazachstan enTurkije

Wat wel bekendgemaakt werd, is dat naar aanleiding van de TITR-bijeenkomst in Ankara, de nationale spoorwegmaatschappijen van Turkije en Kazachstan een nieuwe samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend. Volgens de twee partijen is de overeenkomst gericht op het versterken van de samenwerking en het ontwikkelen van het logistieke potentieel van beide landen, waaronder het gebruik van de Kars-Akhalkalaki-spoorlijn als een belangrijke corridor naar Turkije.

De spoorlijn Kars-Akhalkalaki maakt deel uit van de Baku-Tbilisi-Kars-spoorlijn. Aangezien het Georgische spoorwegnet met smalspoor (1520 mm) werkt, is dit gedeelte van vitaal belang. Akhalkalaki is een Georgische stad. De spoorlijn tussen Kars en Akhalkalaki heeft een standaardspoorbreedte, waardoor de grensovergang efficiënter wordt. Bij Akhalkalaki moeten de treinen echter weer overstappen op het smalspoor.

Het gebruik van de Kars-Akhalkalaki-lijn als een belangrijke corridor naar Turkije vergt meer investeringen van de twee landen om het verkeer te vergemakkelijken. Turkije verwacht tegen 2023 niet meer of niet minder dan een verviervoudiging van de capaciteit en het volume van het vrachtvervoer langs deze route. Vanwege de huidige situatie en de knelpunten in deze lijn wat betreft de verminderde capaciteit en een wijziging van de spoorwijdte, is het interessant om te zien hoe de twee landen de situatie zullen aanpakken.

Auteur: Jos Sterk