FR NL

Broeikasuitstoot EU daalt, maar transportsector draagt ​​niet bij tot de daling

Het Europees Milieuagentschap rapporteerde een historische daling van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. “De gegevens bevestigen een neerwaartse trend van 30 jaar die ertoe heeft geleid dat de EU haar doelstelling voor 2020 heeft gehaald om de uitstoot met 20% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990”, aldus het agentschap.

Het Europees Milieuagentschap benadrukte echter dat de Europese transportsector de enige is die zijn uitstoot helemaal niet heeft verminderd en riep op tot een snelle verschuiving van het wegvervoer naar andere vervoerswijzen zoals het spoor.

Verkeer over de weg is verrassend genoeg gestegen

Verrassend genoeg is de uitstoot van broeikasgassen, ondanks de milieuwetgeving van de EU en de tendens van de transport- en logistieke sector naar meer duurzame oplossingen niet gedaald. Het Europees Milieuagentschap (EEA) vermeldde zelfs dat tussen 2000 en 2019 het gebruik van vrachtvervoer over de weg met 5,5 procent toenam.

Geen verschuiving naar groener transport

“Alle sectoren hebben de uitstoot verminderd, behalve transport, koeling en airconditioning”, legt het EEA uit in een rapport dat op dinsdag 31 mei is gepubliceerd. Dit is een alarmerende bevinding, aangezien de Europese transportsector tot de koplopers van groen en duurzaam beleid zou moeten behoren.

Het wegvervoer blijft voor problemen zorgen

“De totale uitstoot van broeikasgassen door zware vrachtwagens is in Europa toegenomen, ondanks een grotere motorefficiëntie en een beter gebruik van biobrandstoffen”, vervolgt het EEA in een andere analyse over de emissies van het wegvervoer. Ondanks het implementeren van een duurzamere aanpak, slaagde het wegvervoer er niet in om zijn uitstoot te verminderen vanwege de groeiende transportvolumes die meer vrachtwagens op de weg vereisen. De modal shift is dus nog niet voltooid.

Groenere brandstoffen zijn geen wondermiddel

Als gevolg hiervan onderstreepte het EEA dat het gebruik van groenere brandstoffen in het wegvervoer niet het wondermiddel is om de ecologische voetafdruk van het vervoer te verkleinen. “Gedurende de afgelopen twee decennia hebben vrachtwagens hun dominante aandeel in het vrachtvervoer behouden en zelfs enigszins vergroot”, legt het EEA uit, en benadrukte dat de enige haalbare oplossing is om meer vracht te verplaatsen naar groenere vervoerswijzen zoals het spoor – een taak die Europa tot nu toe niet heeft kunnen afwerken.

Auteur: Jos Sterk