FR NL

Audi schakelt over op spoor voor transport batterijcomponenten uit Hongarije naar België

Audi is overgestapt van vrachtwagens naar de trein voor het transport van hun batterijmodules en cellen van Hongarije naar België. De eerste verzending vond al plaats in mei en is slechts het begin van wat de fabrikant een revolutie noemt in zijn verzendmodel.

Tot nu toe werden de in België benodigde batterijmodules en cellen voor de Audi e-tron en Audi e-tron Sportback per vrachtwagen vervoerd over de circa 1.300 kilometer lange route vanaf de leverancier in Hongarije. Om aan de vraag van de Belgische vestiging te voldoen, vertrekken dagelijks 12 tot 15 volgeladen voertuigen voor de trip richting België.

Zo klimaatneutraal mogelijk

Deze karavaan vrachtwagens wordt nu vervangen door spoorvervoer, uitgevoerd door DB Cargo. “De overstap zal de CO2-uitstoot per jaar met zo’n 2.600 ton verminderen. Waar mogelijk gebruikt de DBeco plus-service van DB Cargo uitsluitend stroom uit hernieuwbare bronnen zoals wind-, water- of zonne-energie, waardoor het transport koolstofvrij is” , legt Audi uit.

In Hongarije en België gebruikt Audi DBeco neutraal. Met dit product wordt de stroom die wordt gebruikt voor het transport gecompenseerd door middel van klimaatcertificaten, waardoor de CO2-uitstoot elders wordt verminderd.

Logistiek centrum

De leverancier van de batterijmodules in Hongarije heeft geen eigen spoorbeplating. Daarom heeft DB Cargo onlangs een logistiek centrum in gebruik genomen op de locatie in Győr. In het tegen het weer beschermde centrum worden batterijmodules van vrachtwagens naar treinwagons geladen voor levering. De modules worden eerst per vrachtwagen bij de fabrikant opgehaald en vanaf de Győr LC over meer dan 1.000 kilometer per spoor naar Brussel vervoerd.

In eerste instantie werd een lichtgewicht hal gebouwd in de directe omgeving van de Audi-fabriek in Győr; een extra uitbreiding is al gepland. Om te voldoen aan de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen voor batterijmodules en cellen, gebruikt het Audi Supply Chain-team een ​​digitaal informatieplatform en speciale sensortechnologie om de temperatuur en eventuele schokken in de treinwagons te bewaken.

Andere fabrieken zullen volgen

Tegen 2025 wil Audi deze onderdelen uitsluitend per trein vervoeren. Op het hoofdkantoor van Audi in Ingolstadt staat alles klaar voor de productie van batterijen met behulp van modules en cellen die per spoor worden vervoerd; de batterijen zullen vervolgens worden gebruikt om Audi-modellen ter plaatse te produceren. Speciaal hiervoor zijn nieuwe apparatuur en processen geïnstalleerd.

Andere fabrieken wachten al in de coulissen om over te stappen op de spoorlevering van batterijcomponenten. Evenzo wordt een groot deel van de afgewerkte producten ook per spoor vervoerd: vandaag verlaat ongeveer 68 procent van de Audi-voertuigen in Europa de fabrieken al per spoor, een percentage dat in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Auteur: Jos Sterk