Nippon Express opent nieuw logistiek centrum tussen twee Belgische hotspots

Nippon Express speelt in op de behoeften van de groeiende e-commercebedrijvigheid in West-Europa met de opening van een nieuw logistiek centrum in België: het Genk Logistics Center. De nieuwe vestiging is gelegen in het Genk Green Logistics Park in het oosten van het land. Het centrum is al operationeel.

De nieuwe locatie ligt tussen twee logistieke hotspots: de haven van Antwerpen in het noordwesten en Luik in het zuiden. “Het nieuwe centrum bevindt zich op een locatie die spoorterminals verbindt die andere Europese bestemmingen bedienen”, zei het bedrijf, verwijzend naar het grote consumptiegebied in de wijde omgeving dat Duitsland, Nederland en Frankrijk omvat.

Nieuwe geëlektrificeerde spoorlijn

De stad Genk kreeg onlangs een nieuwe geëlektrificeerde spoorlijn naar Bilzen in het zuiden van België. Volgens Infrabel kunnen treinen vanuit Genk via deze nieuwe verbinding sneller naar Duitsland rijden en is daarmee de relevantie van Genk op het netwerk vergroot.

Kledingindustrie

Met een nieuw logistiek centrum komt Nippon Express tegemoet aan de behoeften van een snel groeiende kledingindustrie, behoeften die tijdens de coronacrisis nog groter zijn geworden. Het bedrijf zette na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verschillende nieuwe spoor- en andere transportlijnen op, waaronder een intermodale dienst via de Middle Corridor.

Sinds 2015 verbindt het bedrijf verschillende Chinese steden met Europese steden met behulp van de China Railway Express. Door de samenwerking met een treinoperator uit Xi’an kan het logistieke bedrijf zo’n 3.000 retourritten naar Europa per jaar uitvoeren. Geschat wordt dat het aantal retourritten naar Europa zelfs kan opklimmen tot 5.000 per jaar.

Nippon in ons land

De aanwezigheid van Nippon in België is niet nieuw. De nieuwe faciliteit is de vierde in het land, Nippon Express (België) heeft het hoofdkantoor in Machelen. Naast het hoofdkantoor heeft het bedrijven kantoren in Liege Airport en Mechelen. Het Genk Logistics Centre ging op 25 april open.

Auteur: Jos Sterk