FR NL

Terminal Teiuș Roemenië lanceert eerste verbindingen met Europese hubs

Een intermodale terminal in Teiuș, centraal Roemenië, is de nieuwste toevoeging aan de spoorgoedereninfrastructuur van het land. De terminal is eigendom van en wordt beheerd door Unicom Tranzit, een particuliere vervoerder en expediteur per spoor. De terminal werd voltooid in het tweede kwartaal van 2022 en heeft al een verbinding van en naar Milaan.

Strategische positie

“Teiuș Terminal is een van de belangrijkste Unicom Tranzit-projecten in de intermodale sector, met een strategische positie in centraal Roemenië, met directe toegang tot het pan-Europese netwerk en het nationale snelwegennetwerk. Een voordeel van de terminal is de ligging op de IV-spoorcorridor, die momenteel wordt gemoderniseerd, waardoor de snelheid van goederentreinen tot 120 km/u zal toenemen. Dit zal resulteren in een snelle route tussen Curtici en Constanța”, aldus het Roemeense bedrijf.

Milaan en meer

De intermodale terminal van Teiuș is in aanbouw sinds 2021 en is onlangs opgeleverd. Ondanks dat het een nieuwe toevoeging is aan het Roemeense spoorwegennet, heeft de terminal al een stabiele wekelijkse verbinding met Milaan. Die terminal speelt bovendien een cruciale rol tijdens de doorvoer tussen de haven van Constanța en de grensovergang Vadul Siret met Oekraïne, die 2-3 wekelijkse treinen bedient.

Unicom Tranzit heeft meer plannen voor de korte termijn, aangezien het een directe verbinding wil lanceren tussen Teiuș en Constanța die eenmaal per week zal rijden, terwijl het al de toename van treinen richting Milaan onderzoekt met nog een wekelijkse trein.

Eind 2022 verbindt het bedrijf de nieuwe intermodale terminal met Duitsland. Duisburg wordt namelijk Unicoms toegangspoort tot Centraal-West-Europa. Hoewel de terminal al actief is, vindt de officiële inhuldiging plaats op 15 juni.

Auteur: Jos Sterk