FR NL

Medway Italia gaat goederenvervoer organiseren tussen België en Duitsland

foto: WikiMedia Commons

Spoorgoederenvervoerder Medway Italia SRL heeft een overeenkomst getekend om vanaf 1 juli gebruik te maken van de Nederlandse spoorinfrastructuur en -diensten. De Belgische vestiging van Medway Italia gaat de organisatie en operationele aanpassing van het treinverkeer in Nederland verzorgen.

Vanaf vrijdag 1 juli rijden er 14 keer per week goederentreinen van Medway Italia door Nederland, België en Duitsland. De route start in Antwerpen en passeert vervolgens de Duitse terminals in Frankfurt am Main, Wörth, Germersheim en Neuss. De treinen naar Neuss (Noordrijn-Westfalen) rijden via de Brabantse route tussen Roosendaal en Venlo in Nederland.

Medway Groep

Het goederenvervoer per spoor zal niet toenemen met de komst van Medway Italia op het Nederlandse spoorwegnet. Het bedrijf neemt de huidige ritten van derden over. Voor de overige bestemmingen rijden de treinen via Aken. Medway Group (MSC) werd in 2009 opgericht in Portugal en opereert sinds 2018 ook onder de Italiaanse vlag, met plannen om haar activiteiten in Noord-Europa verder uit te breiden.

Medway Belgium, dat onder Medway Italia valt, zal de uitbreiding van MSC in Noord-Europa mogelijk maken. Het bedrijf is onlangs opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in Antwerpen, België. Het zal geleidelijk aan zijn activiteiten beginnen. De eerste stap is de overname van de MSC-shuttles tussen het Antwerpse MPET en de Duitse achterlandbestemmingen Neuss, Frankfurt, Germersheim en Wörth. In een tweede fase wordt het portfolio uitgebreid met andere bestaande stromen en nieuwe projecten via het netwerk van MSC.

De haven van Antwerpen-Zeebrugge zal een belangrijke rol spelen in de verdere groei van MSC in Noord-Europa. Uiteindelijk wil de vrachtvervoerder opereren als een 100 procent neutraal en privaat goederenspoorbedrijf in Nederland, België en Duitsland.

Auteur: Jos Sterk