Eerste trein Kazachstan-Turkije via Iran heeft maidentrip achter de rug, wat kunnen de gevolgen zijn?

Flickr

De eerste treindienst die via Iran van Kazachstan naar Turkije rijdt, heeft het station bereikt. De trein vertrok uit Pavlodar in Kazachstan en bereikte op 19 juni Teheran in Iran, nadat hij door Turkmenistan was gepasseerd.

Dit kan als een historische prestatie opgetekend worden, aangezien deze piloottrein de eerste van velen zou kunnen zijn die deze alternatieve route naar de Middle Corridor gebruikt. Merk echter wel op dat we de voorwaardelijke wijze gebruiken.

Georganiseerd door KTZ Express JSC

De service wordt georganiseerd door KTZ Express JSC en heeft 12 dagen nodig om zijn reis te voltooien. De trein bestaat uit 48 20-voets containers en zal in totaal 6.336 kilometer afleggen tot aan de eindbestemming.

Diversificatie maar dan wel met gelimiteerd

Norlan Bagibayev, een voormalig EU-vertegenwoordiger voor KTZ Express JSC, vermeldde in een LinkedIn-bericht dat de Kazachse regering de juiste stappen heeft ondernomen voor de verdere logistieke ontwikkeling van het land. Hij benadrukte met name dat de route Kazachstan-Iran-Turkije zou kunnen bijdragen aan het ontlasten van de Middle Corridor, die volgens hem momenteel met aanzienlijke problemen wordt geconfronteerd door de oorlog in Oekraïne.

Maar zou Iran de rol als transitland kunnen vervullen? Wat het transport in Centraal-Azië betreft, zou Iran inderdaad Kazachstan kunnen helpen zijn netwerk en terminals te ontlasten.

Het verkeer in de Middle Corridor is sterk afhankelijk van Kazachstan, dus de hele corridor kan problemen krijgen als er congestie optreedt. Wanneer Kazachstan zijn regionale transportstromen zou diversifiëren via verschillende routes zoals Iran, zouden de internationale Azië-Europa-routes zoals de Middle Corridor enige indirecte verlichting kunnen ervaren.

Vergeet de sancties tegen Iran niet

Rekenen op doorvoer via Iran voor het spoorvervoer Azië-Europa is echter geen realistische optie. Men mag niet vergeten dat Iran nog steeds onderworpen is aan sancties van de VS, waardoor zijn markt en doorvoer door het land onaantrekkelijk worden voor internationale bedrijven en verzekeringsmakelaars die het transport via Iraans grondgebied niet dekken.

Een relevant voorbeeld is de treindienst Istanbul-Teheran-Islamabad. Een van de vele problemen waarmee het de afgelopen twee jaar werd geconfronteerd, is de onwil van verzekeringsmaatschappijen om vracht te verzekeren. De nieuwe dienst Kazachstan-Iran-Turkije zou inderdaad een rol kunnen spelen bij het verminderen van congestie in delen van de Middle Corridor, maar voorlopig hoeft daar toch niet al te hard op gerekend te worden.

Auteur: Jos Sterk