FR NL

Meer dan 800 Russische goederenwagons in beslag genomen door Finland

Dreamstime.com

Sinds april 2022 zijn 865 Russische goederenwagons in beslag genomen door de Finse autoriteiten. Na het begin van de oorlog in Oekraïne werd voor meer dan 82 miljoen euro aan tegoeden bevroren om te voldoen aan de EU-sancties op Russische steenkool.

Bij de inbeslagname waren vier Russische bedrijven betrokken: Uralchem-Trans, Rusgotrans, GLTK en Alpha Leasing. De eerste drie bedrijven weigerden elk commentaar, in navolging van het Russische Ministerie van Transport en Russische Spoorwegen (RZD). Alpha Leasing, zo meldt Reuters, beschouwt de inbeslagname als onwettig en heeft beroep aangetekend bij een Finse rechtbank.

Inbeslagname op last van Finse gerechtsdeurwaarders

De woordvoerder van VR Group, Taina Kuitunen, stelt dat het bedrijf van plan is de goederenwagens die niet in beslag zijn genomen, terug te geven aan Rusland. Het Finse bedrijf overwoog alle Russische treinwagons die op Fins grondgebied stonden (meer dan 5000) terug te geven, maar Finse gerechtsdeurwaarders gaven opdracht tot inbeslagname.

Spoorverkeer tussen Finland en Rusland wordt sterk bemoeilijkt

Sinds eind maart heeft de Finse staatsspoormaatschappij, VR Group, het vrachtverkeer van en naar Rusland opgeschort en vervolgens weer hervat. Tussen 27 maart en 4 mei is het verkeer, zoals in eerdere berichten van RailFreight.com gemeld, twee keer stilgelegd. Het eerste verbod werd eind maart opgeheven nadat uit overleg met de Britse autoriteiten bleek dat de sancties geen gevolgen hadden voor de contracten die zijn vastgelegd door VR Group.

Begin april werd de schorsing van het goederenvervoer per spoor echter op morele gronden hersteld. Meer specifiek besloot Finland om alle bestaande contracten met Russische vrachtbedrijven te laten aflopen en geen nieuwe te ondertekenen. In mei zei VR’s CEO Topi Simola dat het verkeer van en naar Rusland naar verwachting tegen het einde van de zomer met een derde zal afnemen.

Auteur: Jos Sterk