Nieuwe Aziatische intermodale trein wijzigt dynamiek spoorwegtransport

Bloomberg Finance LP

Een nieuwe intermodale spoordienst tussen China en Iran, die ook de Kaspische Zee oversteekt, verandert de dynamiek van zowel de zijderoute- als het Centraal-Aziatisch vervoer.

De dienst, de eerste in zijn soort, verbindt de Chinese Ningxia-regio met de Azali-haven in Iran. Kan deze nieuwe dienst de positie van Iran op de internationale routes wijzigen, ook en vooral na de oorlog in Oekraïne?

Eindbestemming bereikt?

Wat betreft de intermodale dienst Ningxia-Azali: de trein moet momenteel zijn eindbestemming naderen. Hij vertrok op 21 juni vanuit de autonome regio Ningxia Hui in China en reisde door Kazachstan nadat de grensovergang van Khorgos werd gepasseerd en de Kaspische Zee bereikt. Vanuit Kazachstan ging de lading via de Kaspische Zee naar de Iraanse havenstad Azali, die dicht bij Teheran ligt.

“De lancering van deze treinverbinding heeft een nieuw internationaal logistiek kanaal geopend voor Ningxia door voor het eerst de Kaspische Zee over te steken richting West Azië, wat een belangrijke stap voorwaarts is voor het bevorderen van de economische en de handelsuitwisselingen tussen Ningxia en Iran”, officiële Chinese media gemeld.

Iran kan belangrijk worden op transportgebied

Zoals de Chinese media aangaven, is de nieuwe dienst van vitaal belang om de handels- en economische samenwerking te verbeteren en het Aziatische land op de transportkaarten te zetten. Iran zit economisch geprangd vanwege sancties die het land werden opgelegd door de VS en andere landen. Het land kan echter heel belangrijk worden op transportgebied.

Het belang van Iraanse havens

De intermodale dienst Ningxia-Azali geeft alvast een indicatie in die richting. Maar er is meer. Een jaar geleden lanceerde Nurminen Logistics de eerste bloktrein tussen Finland en India, via Iran. Dit jaar stuurde Rusland de eerste trein van St. Petersburg naar Mumbai, India, ook via Iran. De Iraanse havens zijn erg belangrijk als het gaat om zeediensten naar Zuidoost-Azië. Bovendien maakt de geografische ligging van het land mogelijk dat het als internationaal kruispunt kan fungeren.

Toen Rusland sancties kreeg opgelegd beweerden kenners dat Iran een nieuwe rol zou kunnen krijgen en dat bedrijven makkelijker geneigd zouden zijn om er zaken mee te doen.

Hoe het ook zij, Iran heeft de kans om van alle mogelijke situaties te profiteren en eindelijk de benodigde investeringen te vinden om zijn infrastructuur te ontwikkelen.

Auteur: Jos Sterk