China via het spoor weer een stapje dichter bij Italië

Een Nieuwe Zijderoute verbindt nu de Chinese stad Chonqing met Melzo (Milaan), in Italië. De dienst wordt mogelijk gemaakt door de Italiaanse rederij Contship Italia en de Duitse spoorvrachtmaatschappij Bahnoperator GmbH.

De treinreizen vertrekken momenteel elke zaterdag vanuit China en de komende maanden zullen er ook ritten op woensdag plaatsvinden. Dit nieuwe project, met zijn kortere transittijd, vormt een geldig alternatief voor het transport via de zee.

De eerste trein is onderweg

De eerste trein vertrok op 9 juli. Na te zijn gestopt bij verschillende Chinese terminals, zal de trein het knooppunt in Melzo (Milaan) bereiken en vervolgens richting Verona rijden. De reis duurt 22 dagen.

Deze trein vervoert voor meer dan 10 miljoen euro aan goederen, waaronder kleding, huishoudelijke apparaten en dagelijkse benodigdheden, volgens Qi Dan, algemeen directeur van Yuxinou Logistics Co.

Het is nog onduidelijk welke diensten de route zal gebruiken. RailFreight.com wacht daaromtrent nog op nadere informatie van de betrokken bedrijven.

De expertise van Contship Italia

Contship Italia zal zijn intermodale netwerk en zijn diensten aanbieden in de Melzo-hub. Meer specifiek zorgt de douanedienst RHM (Rail Hub Milan) ervoor dat de douane altijd aanwezig is in Melzo. Dochteronderneming Hannibal gaat flexibele intermodale oplossingen bieden voor vrachtvervoer van en naar China.

Bovendien kan Contship Italia met de implementatie van de service driveMyBox zorgen voor de last mile pick-ups en voor leveringen. Contship Italia is ook van plan om de spoorverbindingen tussen Italië en China te versterken via haar dochteronderneming Oceanogate, gespecialiseerd in spoortractie.

Matthieu Gasselin, CEO van Sogemar, de holdingmaatschappij van Contiship Italia, gelooft dat dit project een aanzienlijke verbetering in de werking, kortere transittijden en betere duurzaamheid zal betekenen. Marcel Stein, algemeen directeur van Bahnoperator GmbH, beschouwt de nieuwe route als een aanzienlijke uitbreiding van het goederenvervoer per spoor tussen China en Italië.

Auteur: Jos Sterk