FR NL

Het Grain Bridge-project: een plan van DB om Oekraïens graan te ontsluiten

Flickr

Deutsche Bahn is van plan om graan per spoor van Oekraïne naar Duitse havens te vervoeren. Bedoeling is om de 20 miljoen ton graan die nog steeds vastzit in Odessa te helpen ontsluiten.

De Duitse spoorwegmaatschappij heeft besloten om haar spoorwegnetwerk voor humanitaire hulp te gebruiken om Oekraïens graan naar Duitsland te vervoeren via de havens van Rostock, Hamburg en Brake.

Meer details zijn op komst

“Onze Europese dochterondernemingen in Polen en Roemenië laten al meerdere treinen per dag met graan door Europa rijden richting verschillende zeehavens. Het doel is nu om deze export van graan uit te breiden”, vertelde een DB-woordvoerder.

Deutsche Bahn heeft echter nog geen nauwkeurige gegevens over de hoeveelheid graan die het zal kunnen verplaatsen.

DB is van plan deze week meer informatie te verstrekken over het Grain Bridge-project.

Oliver Luksic, namens het Duitse Ministerie van Digitale Zaken en Transport, en Dr. Sigrid Evelyn Nikutta, CEO van DB Cargo, zullen naar verwachting het project voorstellen.

Niet alleen DB

Deutsche Bahn is niet de enige spoorwegmaatschappij die werkt aan oplossingen om het transport van graan uit Oekraïne te ontsluiten. Vorige week lanceerde de in Oostenrijk gevestigde spoorwegmaatschappij ÖBB Rail Cargo Group het GrainLane-initiatief. GrainLane wil Oekraïense graanproducenten verbinden met klanten en logistieke dienstverleners.

Auteur: Jos Sterk