Maidentrip voor eerste directe zijderoute spoorverbinding China-Hongarije

De eerste rechtstreekse verbinding China-Hongarije werd eerder deze maand gelanceerd. De eerste trein vertrok op 15 juli vanuit de Shijiazhuang International Dry Port in de provincie Hebei. De bestemming is de BILK intermodale terminal in Boedapest, met een geschatte transittijd van 18 dagen. De Nieuwe Zijderoute krijgt zodoende meer vorm.

De trein rijdt door Mongolië na het passeren van de Erenhot-grensovergang en reist vervolgens via Rusland, Wit-Rusland, Polen en Tsjechië helemaal naar Boedapest langs de hoofdlijn van de China-Europa-trein. De trein vervoert 100 TEU aan fotovoltaïsche modules en andere technologische goederen bestemd voor de export.

Samenwerking verdiepen

De service is gezamenlijk ontwikkeld door de Cangzhou Small and Medium Enterprises Cooperation Zone (een industriepark gewijd aan samenwerking in Midden- en Oost-Europa), het Hongarije-China Business and Logistics Cooperation Park (het eerste zakelijke en logistiek gerichte overzeese economische en handelssamenwerkingspark zone gebouwd door China in de Europese regio) en Shijiazhuang International Dry Port.

Met deze stap willen de betrokken partijen de samenwerking tussen de Hebei regio, waaronder belangrijke economische en handelscentra zoals Beijing en Tianjin, en Oost-Europa verdiepen.

Shijiazhuang shuttle

Het aantal inkomende en uitgaande treinen in de internationale droge haven van Shijiazhuang neemt jaarlijks toe, waarbij de stad meer en meer een belangrijk knooppunt wordt voor de economische regio van Hebei. In de eerste helft van dit jaar heeft Shijiazhuang 186 internationale treinen verwerkt, een stijging van 125 procent op jaarbasis, met transportroutes die uiteenlopen naar meer dan 40 landen en regio’s zoals de Europese Unie, Centraal-Azië en ASEAN.

De douane van Shijiazhuang promoot krachtig het supervisiemodel van de spoorwegexpress, dat de inklaringstijd met ongeveer 20 uur kan besparen en de totale looptijd met 1,5 dag kan verkorten. Bovendien is het vermeldenswaard dat het “+Shi Europe”-model, d.w.z. het model van het verzamelen van goederen uit de omliggende provincies en steden in Shijiazhuang en deze vervolgens op uniforme wijze naar het buitenland te sturen, zeer efficiënt is gebleken.

Auteur: Jos Sterk