EBRD overweegt spoorweginvesteringen in Kazachstan en de Middle Corridor

jdross75 stock.adobe.com

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) is van plan meer dan 100 miljoen euro te investeren in het staatsspoorbedrijf Kazachstan Railways (KTZ).

“Door te investeren in de Kazachstaanse Spoorwegen verbetert de EBRD de duurzaamheid van dit bedrijf. De investering draagt ​​ook bij aan een betere regionale en internationale connectiviteit en aan de handelsveiligheid, aangezien de Middle Corridor een van de weinige realistische alternatieven is voor het goederenvervoer per spoor tussen China en Europa”, aldus Huseyin Ozhan, hoofd van de EBRD van Kazachstan.

Waar gaat het geld heen?

Het project is gericht op het verbeteren van de financiële sterkte van KTZ en het verbeteren van routes voor goederenvervoer per spoor tussen Azië en Europa. Daarnaast zal het plan maatregelen voor crisisrespons implementeren om de gevolgen van de pandemie en de oorlog het hoofd te bieden.

Het geïnvesteerde kapitaal zal door KTZ worden gebruikt om de belangrijkste infrastructuur voor goederenvervoer per spoor te moderniseren op de Middle Corridor, die niet door Rusland hoeft te gaan.

De recente geopolitieke ontwikkelingen hebben de vraag naar transport door de Middle Corridor, die Kazachstan, Azerbeidzjan, Georgië en Turkije verbindt, aanzienlijk vergroot.

Kazachstan vreesde vanwege zijn economische en politieke banden met Rusland op de lijst te worden geplaatst van landen die na het begin van de oorlog in Oekraïne werden gesanctioneerd. De afgelopen maanden leek Kazachstan echter wat afstand te nemen van Rusland. Daarom investeren de EU en de EBRD fors in het land om alternatieve vrachtroutes te vinden.

Een lange, solide relatie

Kazachstan is de begunstigde van het grootste en langstlopende investeringsplan van de EBRD, waarbij meer dan 9 miljard euro geïnvesteerd in de afgelopen 30 jaar.

Vorige maand keurde de EBRD ook een lening van meer dan 18 miljoen euro met een looptijd van 5 jaar goed voor Eastcomtrans LLP, een Kazachse particuliere exploitant van rollend materieel. Het geld zal worden gebruikt voor grote onderhoudsprojecten en reparaties van de vloot treinwagons van het bedrijf.

Bovendien bood de EBRD vorige week ongeveer 25 miljoen euro aan de Kazachse microkredietinstelling KMF, die al meer dan 15 jaar een partner van de EBRD is. KMF zal het geld vervolgens via kleinere subleningen toewijzen aan micro-, kleine en middelgrote bedrijven in Kazachstan. Het plan is om deze fondsen door te sluizen naar door vrouwen geleide bedrijven en kleine bedrijven in plattelandsgebieden. Aanvragers kunnen tot 135.000 euro aan leningen ontvangen.

Auteur: Jos Sterk