Goederenvervoer per spoor tussen China en Noord-Korea wordt hervat

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben voorgesteld het goederenvervoer per spoor met China te hervatten om het hoofd te bieden aan een aanzienlijk tekorten aan tal van producten.

De dienst, die werd stopgezet vanwege de pandemie, verbindt de Chinese stad Dandong, aan de Noord-Koreaanse grens, met Sinuiju, in Noord-Korea.

Bouwmaterialen, ijzer- en voedselproducten

Bouwmaterialen, ijzer- en voedselproducten zijn de items die het meest nodig zijn in Noord-Korea. Ter voorbereiding op de heropening van de dienst organiseren Chinese logistieke bedrijven het transport van goederen naar de terminal in Dandong en het daaruit voortvloeiende laadproces.

De trein, die naar verwachting één van deze dagen uit Dandong zal vertrekken, zal met 15 tot 17 wagons tegelijk rijden op de route naar de quarantainefaciliteit van Uiju, aan de Noord-Koreaanse grens met China.

De quarantaine-autoriteiten van Dandong zijn verantwoordelijk zijn voor het beheer van de terminal en de treinen die terugkeren naar China. De werknemers die betrokken zijn bij het laden en lossen van de treinen moeten worden ingeënt tegen covid-19 en worden dagelijks getest.

Rerecente handelsgeschiedenis tussen China en Noord-Korea

In 2020 werd de handel tussen de twee landen stopgezet vanwege de strenge beperkingen tegen covid door Noord-Korea. Begin 2022 werd het vrachtverkeer hersteld. In april begon de Chinese regering zich echter zorgen te maken over de gevolgen van de pandemie en besloot al het verkeer opnieuw te stoppen. Er moet worden vermeld dat de maritieme handel tussen China en Noord-Korea vorige maand ook werd hervat.

Auteur: Jos Sterk