FR NL

Spanje test de mogelijkheid om Oekraïens graan via de trein te transporteren

Ukraine, Kharkov region, July 10, 2020. Harvesting, harvesting wheat, photo from the drone.

Spanje test de mogelijkheid om Oekraïens graan per spoor te vervoeren in plaats van per schip. Dinsdag werden 25 lege 40-voets containers vanuit Madrid naar de grens tussen Polen en Oekraïne gestuurd. Deze zullen worden gevuld met 600 ton Oekraïense maïs die vervolgens naar Barcelona wordt gebracht.

De test is een initiatief van het Spaanse ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda in een poging om alternatieven te vinden voor de scheepvaartroute, die kwetsbaar blijft voor politieke onrust.

Grote druk op de toeleveringsketen blijft

De havens van Oekraïne waren maanden geblokkeerd totdat Turkije en de VN in juli onderhandelden over een scheepvaartroute.

Hoewel graan nu vanuit Oekraïne kan worden verscheept, staat er nog steeds een enorme druk op de toeleveringsketen. Het zoeken naar alternatieve routes is daarom geen overbodige luxe. Het Spaans ministerie zei dat het de technische en economische haalbaarheid bestudeert van het regelmatig verschepen van graan uit Oekraïne via Polen.

Een reis van iets meer dan twee weken

Terwijl de lege containers vanuit Madrid vertrokken en door Ludwigshafen, Duisburg en Lodz reden om de Oekraïense stad Chelm te bereiken, voert de terugreis via Lodz en Duisburg om uiteindelijk Barcelona Can Tunis te bereiken. Het gaat om een reis van 2.400 kilometer, die naar verwachting iets meer dan twee weken in beslag zal nemen.

De treinreis wordt uitgevoerd door Renfe Mercancías tot aan de Lodz-terminal van logistiek operator Kombiverker. De overstap tussen Lodz en Chelm wordt uitgevoerd door de Poolse spoorvervoerder DBP.

Auteur: Jos Sterk