Nieuwe dienst op de Zijderoute: van Lianyungang naar Oezbekistan

BELGRADE, SERBIA, Octob 28, 2017. Railway workers build railways. China Railways International and China Construction Company participate in Modernization of Belgrade-Budapest railroad. Belgrade 2018

Er is een nieuwe dienst gelanceerd op de Nieuwe Zijderoute, die de oostelijke haven van Lianyungang via Kazachstan verbindt met Oezbekistan.

De ingebruikname van deze route markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van de Chinese haven als toegangspoort tot Centraal-Azië.

Eindbestemming wordt bereikt na bijna 20 dagen

Op zaterdag 13 augustus vertrok de eerste trein, om precies te zijn vanuit de stad Wuxi. Van hieruit ging het naar de haven van Lianyungang, dat iets verder naar het noorden in de provincie Jiangsu ligt. De trein vervolgt daarna zijn weg naar Kazachstan en maakte tenslotte een laatste sprong naar Oezbekistan, zijn eindbestemming.

De rit zal in totaal naar verwachting bijna 20 dagen duren. Meer dan 1.000 goederen, waaronder huishoudelijke apparaten en auto-onderdelen met een totale kostprijs van 4,4 miljoen US dollar, werden in de trein geladen met als bestemming de Oezbeekse markt. Maar de service werkt ook in de tegenovergestelde richting, met de haven van Lianyungang als exportpoort naar markten als Japan en Singapore.

Lianyungang als poort naar Centraal-Azië

De haven van Lianyungang is een haven aan de oostkust van China waarvan bekend is dat ze gespecialiseerd is in de verbinding met Centraal-Azië, maar ze mag ook terugblikken op een uitgebreid trackrecord van routes op de Nieuwe Zijderoute. In december 1992 vertrok de eerste internationale goederentrein vanuit Lianyungang en sindsdien zijn er vele gevolgd.

Tegenwoordig behoort het tot de top tien van havens in China en mag ze tot de top 30 wereldwijd gerekend worden. Ze concurreert met de grotere havens van Shanghai en Qingdao Ports, ook aan de oostkust.

Auteur: Jos Sterk