FR NL
Locomotief in de haven van Antwerpen.

Lineas: ‘100 miljoen euro nieuw kapitaal nodig voor strategie’

Een Bombardier Electric Traxx 28-locomotief in de haven van Antwerpen. Lineas.net / Wikimedia Commons

De Belgische spoorvervoerder Lineas heeft 100 miljoen euro aan nieuw kapitaal nodig om de komende jaren door te komen en de nieuwe strategie van de dit jaar aangestelde ceo Bernard Gustin uit te voeren. Dit laat Gustin weten in een gesprek met de Belgische krant De Tijd.

De aandelen van de vervoerder zijn op dit moment in handen van twee investeringsmaatschappijen. Voor de extra 100 miljoen zegt het bedrijf te rekenen op een ‘derde en nieuwe aandeelhouder’. Verdere details over deze nieuwkomer zijn nog niet bekend.

Het geld is vooral nodig om vanaf 2025 definitief ‘uit de rode cijfers te komen’ met een nieuwe strategie. Daarnaast zou er geld nodig zijn voor een nieuwe noord-zuidverbinding via Luxemburg.

Hoewel dit alles ervoor moet zorgen dat er vanaf 2025 weer winst gemaakt wordt, verwacht Gustin echter tot die tijd ‘zoals overal in de sector met rode cijfers te eindigen’.

Explosie energieprijzen

De spoorvervoerder kampt al langer met hoge schulden en verliezen, wat mede werd veroorzaakt door de gevolgen van corona, de overstromingen in België in 2021 en de huidige ‘explosie van de energieprijzen’. De stroomrekening van Lineas zou alleen al dit jaar met twintig miljoen euro zijn gestegen. Driekwart van de prijsstijgingen kon Lineas tot nu toe doorberekenen aan haar klanten, maar Gustin zegt nu het punt te bereiken dat sommige klanten weer de overstap willen maken naar de weg.

Gustin wijst er daarnaast op misschien wat te ambitieus te zijn geweest en zegt het bedrijf minder complex te willen maken door minder lijnen te gaan bedienen. Van de negen lijnen die het bedrijf nu bedient moeten er drie overblijven. De focus moet gaan liggen op het vervoer van de Belgische havens naar Italië, Spanje en Scandinavië.

Daarnaast wil Gustin binnen het bedrijf ‘een splitsing’ gaan maken tussen vrachttreinen in één samenstelling en vrachttreinen met wagons van verschillende klanten die aan het begin en aan het einde van een transport worden samengesteld en uit elkaar worden gehaald.

Deze laatste categorie zou slechts 15 procent van de omzet genereren, maar tegelijkertijd voor 40 tot 50 procent van de verliezen zorgen. Wel benadrukt hij dat deze categorie cruciaal is voor de groei en de toekomst van het spoorgoederenvervoer.

Gustin volgde op 1 februari dit jaar Geert Pauwels op als ceo van het bedrijf. Na moeilijke jaren kreeg de oud-ceo van Brussels Airlines de opdracht om het roer om te gooien en de resultaten van het bedrijf terug te brengen naar het niveau van voor de coronacrisis.

Dit bericht is afkomstig van de Nederlandse zusterpublicatie Nieuwsblad Transport.

Auteur: Simone van der Lee