Goederenspoorlijn 242 in Sant-Ghislain opnieuw in gebruik

Spoorlijn 242
Spoorlijn 242 gezien vanaf de N545. 2021, Google Street View

De spoorlijn voor het vervoer van goederen 242 in Saint-Ghislain wordt in februari opnieuw in gebruik genomen. Dat hebben de Waalse ontwikkelingsmaatschappij IDEA en de haven PACO (Port Autonome du Centre et de l’Ouest) eind vorige week bekendgemaakt.

Spoorlijn 242 verbindt het trimodale platform van de zone Ghlin-Baudour Sud met lijn 100, die op haar beurt via het station van Saint-Ghislain een rechtstreekse verbinding maakt met het Belgische en internationale spoorwegnet. De lijn is meer dan vier kilometer lang en uitsluitend bestemd voor het vervoer van goederen.

Drie overwegen in de buurt van Saint-Ghislain, die al jaren niet meer worden gebruikt, worden heropend. Dat vormt een hele aanpassing voor de gebruikers van de betrokken wegen, aangezien er al enkele decennia geen treinen meer rijden.

Rangeerstrook

In het kader van de Waalse ‘FEDER-financiering 2014-2020’ werd er op lijn 242 in 2020 een extra rangeerstrook aangelegd. Volgens IDEA is de doelstelling van het project tweeledig: de congestie op de wegen in het hart van Henegouwen verlichten door een modal shift, en de lokale activiteit bevorderen.

Met de ingebruikneming van dit soort infrastructuur en de ontwikkeling van Planisfer en de eerste lokale spoorwegmaatschappij (OFP), wil IDEA inzetten op een modal shift. Het moet het aandeel van het spoorvervoer verder versterken en zo bijdragen tot de verbetering van de leefomgeving en het welzijn van de burgers in Henegouwen.

“Dit is een investering die lokale bedrijven ten goede komt als zij stromen beheren die relevant zijn voor het spoor en een modal shift willen maken”, zegt Bernard Piette, managing director van Logistics in Wallonia. “Het is een extra troef om nieuwe spelers aan te trekken.” De topman waarschuwt evenwel voor te hoge verwachtingen: “Het is een moeilijke en dus dure spoorwegdienst, en ook de lengte van de treinen is beperkt.”

Spoorlijn 242
De spoorlijn op een overzichtskaart.

Dit artikel is afkomstig van zusterblad Flows. Lees hier het hele verhaal. 

Auteur: koen Dejaeger