FR NL
RailTech-evenement

Inschrijvingen voor eerste editie van RailTech Belgium geopend  

Een beurs, kennissessies en lezingen. Wat wil je nog meer? ProMedia

Op dinsdag 6 en woensdag 7 juni vindt de eerste editie van RailTech Belgium plaats in Brussel. De beurs brengt de Belgische en internationale spoorwegindustrie samen in Brussel. De inschrijvingen zijn zopas geopend.

Op dinsdagavond 6 juni wordt de aftrap gegeven met een netwerkavond. Op 7 juni vindt dan de eigenlijke beurs plaats met een onder meer een pop-up beursvloer. Tal van bedrijven uit België en heel Europa stellen er hun oplossingen voor. Verder worden er gedurende de hele dag tal van kennissessie georganiseerd. Tevens is er een dagvullend conferentieprogramma. Er wordt onder meer gefocust op de kansen en uitdagingen van het Belgische spoorsector en welke rol die in Europa kan spelen. Tal van vragen komen aan bod: wat kunnen we leren van de Belgische spoorwegsector? Hoe kunnen we het aandeel van het spoor te vergroten?

Spoorvisie 4040

De ochtendconferentie richt zich op het Belgische spoor in 2040. Georges Gilkinet, vicepremier en minister van Mobiliteit in België, opent de conferentie met de presentatie van de Belgische Spoorvisie 2040. Vervolgens is er een presentatie over de ERTMS-implementatie in Europa. Michel Ruesen, Directeur Gebruikersgroep ERTMS, geeft een overzicht van de implementatie van ERTMS door de 13 leden van de ERTMS Users Group. De uitdagingen en prioriteiten worden toegelicht.

Spoorverbindingen

In sessie 2 wordt besproken hoe het aandeel van het spoor vergroot kan worden. Guus De Bruijn, Beleidsadviseur, Benelux Unie, laat zijn visie op de problematiek schijnen. Hij zoomt in op de rol die de Benelux Unie kan spelen bij het verbeteren van de spoorverbindingen van België met zijn buurlanden. Carole Koen, Secretaris-generaal van de Association of European Rail Rolling Stock Lessors (AERRL), bespreekt de huidige en toekomstige uitdagingen voor eigenaren van rollend spoorwegmaterieel.

Spoor

De middagconferentie spitst zich toe op het versnellen van de omschakeling naar het spoor in de Belgische havens. Diverse vragen komen aan bod: zijn de huidige investeringen voldoende om de spoorinfrastructuur toekomstklaar te maken en wat is de impact van stijgende energiekosten en materiaaltekorten op deze projecten? En welke rol kan monitoring spelen bij het faciliteren van extra capaciteit?

Acties

Thierry Vanelslander, Professor aan de Vakgroep Transport en Regionale Economie van de Universiteit Antwerpen, focust zich op de infrastructuur voor goederenvervoer per spoor in België: welke acties zijn nodig? In sessie twee worden cases en ervaringen toegelicht over de modal shift op het Belgisch spoor? In deze sessie horen we best practices en ervaringen. Tot slot is er een paneldiscussie over investeringen op de spoorinfrastructuur. Is de inspanning om extra spoorinfrastructuur aan te leggen vol te houden of zijn de huidige investeringen in spoor te weinig of te laat? Aan dit panelgesprek zullen deelnemen zal onder meer Federaal volksvertegenwoordiger Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang) deelnemen.

Kijk voor alle informatie op de website van RailTech Belgium 2023. Direct registreren? Klik dan hier.

Auteur: Matthias Vanheerentals