FR NL

DB gaat door met proefproject voor algehele revisie Riedbahn

Deutsche Bahn (DB) boekt aanzienlijke vooruitgang bij de voorbereidingen voor de uitgebreide renovatie van de Riedbahn, een cruciale spoorcorridor die Frankfurt/Main en Mannheim met elkaar verbindt. Na een rigoureus aanbestedingsproces in heel Europa heeft DB bouwcontracten gegund voor het proefproject dat tot doel heeft dit spoorwegnet om te vormen tot een hoogwaardig systeem.

Bij het project werken vier ervaren bedrijven samen, namelijk Leonhard Weiss, Spitzke, Swietelsky Baugesellschaft en Siemens Mobility, verantwoordelijk voor de besturings- en veiligheidstechnologie. Om het hoofd te bieden aan de aanzienlijke constructie-eisen die gepaard gaan met een vijf maanden durende buitendienststelling van de drukke Riedbahn-corridor, heeft DB het werk in twee segmenten verdeeld: het eerste omvat het traject tussen Frankfurt/Main en Biblis, terwijl het tweede Biblis tot Mannheim omvat.

Revisie van de Riedbahn

De algehele revisie van de Riedbahn omvat een reeks verbeteringen op het ongeveer 70 kilometer lange traject. Dit omvat de vervanging van ongeveer 120 kilometer spoor, 150 wissels, 140 kilometer bovenleiding en een volledige modernisering van de besturings- en veiligheidstechnologie. Alle 20 stations langs het traject zullen ook een facelift ondergaan. Opmerkelijk is dat de hele infrastructuur op alle gebieden in een recordperiode van vijf maanden grondig zal worden gemoderniseerd. Na de voltooiing zullen passagiers kunnen genieten van punctuelere treinen en verbeterde stationsfaciliteiten, samen met de bouw van meer dan 15 kilometer geluidsschermen om het lawaai voor omwonenden te beperken.

Deze algemene renovatie past in de strategie Strong Rail van DB, die gericht is op de centrale doelstellingen van het Duitse transport- en klimaatbeleid. Belangrijke doelen zijn onder andere het verdubbelen van de vervoerscapaciteit voor passagiers en het uitbreiden van het marktaandeel voor goederenvervoer per spoor. Om deze doelen te bereiken is een infrastructuur nodig die het toegenomen verkeer kan verwerken, waarbij de werkzaamheden aan het traject van Frankfurt/Main naar Mannheim een eerste stap vormen.

Kostenraming

DB heeft de reikwijdte van het project voor de algehele revisie van de Riedbahn aanzienlijk uitgebreid, waardoor de kostenraming is aangepast. Het nieuwe budget omvat nu ook de ombouw van de lijn naar elektronische vergrendelingstechnologie, waarmee in februari vorig jaar werd begonnen. Het houdt ook rekening met kosten voor verbeteringen aan stations en een efficiënte vervangingsdienst. Om rekening te houden met marktprijsschommelingen heeft DB een risicobuffer in de begroting opgenomen. De totale kosten voor al deze inspanningen bedragen ongeveer 1,3 miljard euro, waarvan 1,1 miljard euro is veiliggesteld in de federale begroting, zoals gepland.

Door de consolidatie van verschillende deelprojecten binnen de algemene renovatie en een voorzichtig risicobeheer is de bijgewerkte kostenplanning in overeenstemming met de ongewijzigde aanvullende financieringsbehoefte van 45 miljard euro tegen 2027, die is ingediend bij het federale ministerie voor Digital en Transport (BMDV).

Om de immense bouwwerkzaamheden effectief te beheren en verstoringen tijdens het Europees kampioenschap voetbal in de zomer te voorkomen, bundelt DB in januari verschillende voorbereidende werkzaamheden tussen Frankfurt/Main en Mannheim. Daarom zal de spoorlijn van 1 tot 22 januari volledig gesloten zijn voor treinverkeer. Deze “generale repetitie” voor de algehele herinrichting biedt DB de gelegenheid om processen, waaronder vervangende diensten, nauwkeurig af te stemmen en hun aanpak te optimaliseren met het oog op de komende zomer.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com