FR NL
Georges Gilkinet, Deputy Prime Minister of Belgium (top), Benoît Gilson, CEO of Infrabel (left), and Gwendoline Cazenave, CEO of Eurostar (right)

Waalse treinen binnenkort op zonne-energie

DeBelgische spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel bouwt het fotovoltaïsche park Avernas naast de hogesnelheidslijn Leuven-Luik. Het park zal naar verwachting binnen een jaar operationeel zijn en meer dan 3.800 panelen tellen, die wekelijks bijna 500 nationale en internationale treinen van stroom zullen voorzien.

De as “Leuven-Luik” (L2) ligt langs een van de belangrijkste hogesnelheidsspoorlijnen van België en kent een aanzienlijk treinverkeer. Elke week passeren er meer dan 350 nationale treinen en 120 hogesnelheidstreinen. De gekozen site is bijna 3 hectare groot en ligt vlakbij het tractiestation “Avernas”, een cruciale technische installatie die de energie van het hoogspanningsstation van Elia omzet in stroom voor de strategische spooras.

Tegen de zomer zal de installatie van 3.828 fotovoltaïsche panelen, die elk 680 piekwatt kunnen produceren, voltooid zijn, ondersteund door diepliggende heipalen. Deze panelen zullen worden aangesloten op het tractieonderstation, waarbij het park naar verwachting jaarlijks ongeveer 2.700 megawattuur zal opwekken, gelijk aan het energieverbruik van 650 huishoudens. In tijden van weinig zonlicht wordt de stroom aangevuld door de 16 windturbines van het nabijgelegen Greensky-park, waardoor een continue energievoorziening wordt gegarandeerd.

Het Avernas-project is een belangrijke mijlpaal voor Infrabel. Het is het tweede fotovoltaïsche park in zijn soort, na het Peerdsbos, dat sinds 2011 de hogesnelheidslijn Antwerpen-Nederlandse grens van stroom voorziet. Infrabel zal via zijn dochteronderneming TUC RAIL ongeveer 2 miljoen euro investeren in het Avernas-project, met een aanzienlijke financiering door een subsidie van de federale overheid die bestemd is voor programma’s voor energietransitie.

Construction of the Avernas photovoltaic park
Bouw van het fotovoltaïsche park Avernas (Foto: Infrabel)

Groene stroom

Aangezien het Belgische spoorwegnet de tweede grootste elektriciteitsverbruiker van het land is, goed voor 1.500 gigawattuur per jaar, worden er inspanningen geleverd om het verbruik te verminderen en het gebruik van groene stroom te verhogen. Infrabel wil zijn aandeel hernieuwbare energie verdrievoudigen en zijn eigen verbruik maximaliseren tegen 2026.

Samenwerking binnen de spoorwegsector is ook evident, zoals blijkt uit een Memorandum of Understanding tussen Eurostar en Infrabel om mogelijkheden voor zonne-energie te onderzoeken, waaronder de mogelijke installatie van fotovoltaïsche panelen langs de dijken van hogesnelheidstreinen. Als de verschillende bestudeerde projecten worden gerealiseerd, zou Eurostar uiteindelijk 15 procent van zijn elektriciteitsbehoeften in België kunnen dekken met energie van de zon. Deze innovatieve aanpak is erop gericht om energie rechtstreeks in de bovenleiding te injecteren, zodat er geen tractieonderstation nodig is.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com