FR NL
Circusstoet over de Ronaldobrug

Johnny Ronaldobrug over spoor officieel geopend nabij Mechelen

Circusstoet over de Ronaldobrug – Infrabel

In Muizen bij Mechelen is vrijdag de Johnny Ronaldobrug feestelijk ingehuldigd. De nieuwe brug over het spoor aan de Stationsberg vervangt zijn honderdjarige voorganger en kostte drie miljoen euro. De naam is een eerbetoon van buurtbewoners aan Johnny Ronaldo, een bekende circusartiest die vorig jaar overleed.

In oktober 2020 startte Infrabel met het wegnemen van de brug over de spoorlijn Mechelen-Leuven. De oude brug dateert van 1912 en was aan vervanging toe. In één weekend werd de eeuwling in vier stukken gezaagd en met behulp van grote kranen verwijderd. Daarna begon gefaseerd de bouw van een volledig nieuwe brug op dezelfde plaats.

In totaal werd er zo’n negen maanden aan de Ronaldobrug gewerkt. De nieuwe brug, die 750 ton weegt en 35 meter lang is, is onderhoudsvriendelijker dan zijn voorganger en zal dus minder vaak afgesloten moeten worden voor onderhoud. Blikvangers zijn de twee metalen bogen van 40 ton en 32 meter lang. De nieuwe brug is ook iets breder dan de vorige en heeft aparte, gescheiden voet- en fietspaden.

Bekende circusartiest

De naam van de brug is een eerbetoon aan de bekende Muizenaar Johnny Ronaldo, directeur en grondlegger van het circusgezelschap Circus Ronaldo. Jan Van Den Broeck, zoals hij echt heette, stierf eind vorig jaar en werd 87. Na zijn dood kwam er op social media een initiatief op gang om de brug naar de bekende Muizenaar te vernoemen en Infrabel ging hiermee akkoord.

Het waren wagens van Circus Ronaldo die als eerste voertuigen de brug overstaken. In aanwezigheid van onder andere de familie van Johnny Ronaldo en de Mechelse burgemeester Alexander Vandersmissen werd het naambord aan de brug officieel onthuld. Op het bord staat: “Deze brug heet voortaan Johnny Ronaldobrug, naar Muizenaar, circusdirecteur en cowboy Johnny Ronaldo (1933 – 2020), Artistiek bruggenbouwer”. Een QR-code verwijst naar een pagina op de stadswebsite met meer informatie over de geschiedenis de circusdirecteur.

Naambord Johnny Ronaldobrug onthuld

Nabij geleden brug volgende op lijst

Nu deze brug opgeleverd en in gebruik genomen is, gaat Infrabel door naar het volgende project. Iets verderop start de infrastructuurbeheerder binnenkort met de vernieuwing van de brug aan de Smisstraat. In augustus van dit jaar wordt die afgebroken. Een nieuwe brug wordt ter plaatse gebouwd naast het spoor. In november wordt de nieuwe brug in zijn geheel op zijn plaats gereden met een speciaal beweegbaar platform. Als alles volgens planning verloopt, gaat de brug van de Smisstraat open in februari 2022. Infrabel geeft met een knipoog te kennen dat deze nieuwe brug nog geen naam heeft.

Auteur: Jerom Rozendaal