Oorzaak dodelijk ongeval op spoorwegovergang in Hasselt nog onbekend

Een bejaarde koppel is dit weekend geschept door een trein aan een spoorwegovergang in Hasselt. De man kwam hierbij om het leven en zijn vrouw werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Onderzoek van Infrabel wijst uit dat de signalisering van de overweg gewoon werkte.

Het dodelijke ongeval vond zondagavond laat plaats aan een overweg in Kermt (Hasselt). Een bejaarde vrouw van 82 werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, terwijl haar man (83) ter plaatse overleed. Naar aanleiding van ongeval werd de overgang gesloten en werd ook het treinverkeer enkele uren stilgelegd.

Signalisering werkte zoals het moet

Over de oorzaak bestaat nog geen duidelijkheid. Na het ongeluk werden volgens interne procedure van Infrabel technici ter plaatste gestuurd. Deze stelden vast dat de signalisering van de overweg naar behoren functioneerde. “De oorzaak moet nu door het parket worden vastgesteld”, aldus Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken die het ongeluk zegt te betreuren.

In Vlaamse media wordt gesuggereerd dat het koppel in paniek raakte toen de bomen en bellen in werking traden tijdens het oversteken van de spoorweg.

Veertig seconden de tijd om over te steken

Baeken geeft aan dat tussen het klinken van de bellen en het passeren van de trein minstens veertig seconden zit. De seinen treden in werking nadat eerst de rode lichten aanspringen. “De rode lichten zijn het signaal voor auto’s om te stoppen. De bellen klinken voor fietsers of voetgangers die het licht net gepasseerd zijn. Na het klinken van de bellen zakken de slagbomen.”

Jaarlijks tot vijftien overwegen gesloten

Het ongeluk in Hasselt staat niet op zich. Jaarlijks vallen er tientallen doden en zwaargewonden bij spoorwegovergangen. Het is voor de spoorwegbeheerder een van de redenen om spooroverwegen waar mogelijk te vervangen voor alternatieve oversteekpunten, zoals bruggen en tunnels. “Jaarlijks sluiten we zo’n tien tot vijftien spooroverwegen. Maar als je ziet dat ons land ruim 1.600 overwegen telt, dan is er nog een lange weg te gaan. Bovendien is het een illusie om alle overwegen te willen vervangen door bruggen en tunnels. Daar ontbreekt in de praktijk vaak de ruimte voor”, aldus Baeken.

Lees ook:
Kritiek brengt sluiting spooroverwegen op politieke agenda
Infrabel plaatst ‘flitscamera’s’ aan overweg om verkeersveiligheid te verbeteren

Auteur: Jerom Rozendaal