FR NL

Treinverbinding Nessonvaux-Pepinster heropend na schade door overstromingen

De treinverbinding tussen Nessonvaux en Pepinster in Wallonië is maandag weer in gebruik genomen. Dat betekent dat er nog maar twee spoorlijnen buiten gebruik zijn als gevolg van de hevige overstromingen in juli. Dit melden spoorwegmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel.

De overstromingen van midden juli hadden een verwoestende impact op de spoorinfrastructuur in het zuiden van het land. In totaal werden 25 Waalse spoorlijnen stilgelegd, waarna een grootscheepse reparatiecampagne startte waar 1.225 spoorwerkers bij betrokken waren.

Een kleine twee maanden later is de schade dus grotendeels herstel. Vandaag is een van de twee sporen op de lijn Nessonvaux-Pepinster (L37) opnieuw in gebruik genomen worden. Het tweede spoor volgt over twee dagen, op woensdag 15 september.

Nieuwe grondverzakkingen op heropende lijn

Daarna concentreert Infrabel de herstelwerkzaamheden op lijn 44 tussen Pepinster en Spa en het stuk spoor tussen Ottignies en Gembloers op lijn 161. Op die laatste spoorlijn hebben korte tijd opnieuw treinen kunnen rijden, maar door twee nieuwe grondverzakkingen werd het treinverkeer vorige week andermaal stilgelegd  De spoorinfrastructuurbeheerder verwacht dat het treinverkeer hier ten vroegste binnen twee weken kan hervatten.

Voor de hervatting van het treinverkeer op lijn 44 tussen Pepinster en Spa is het nog een tot 4 oktober.

Overzicht resterende werken na watersnoodschade aan het spoor in Wallonië
Overzicht resterende werken na watersnoodschade aan het spoor in Wallonië.

Geen alternatieven tussen Namen en Ottignies

De NMBS raadt reizigers aan hun reis op voorhand te plannen via de NMBS-app of website. Wie zich wil verplaatsen tussen Namen en Ottignies wordt gevraagd hun treinreis uit te stellen. Tussen Gembloers en Ottignies is er wel een vervangende busdienst voorzien.

Lees ook: Minister van Mobiliteit bezoekt laatste spoorwerven rampgebied Wallonië 

Auteur: Jerom Rozendaal