FR NL

Nieuwe verbinding Kaunas – DCT Gdansk betekent stap vooruit voor spoorverkeer in het Balticum

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/22/new-kaunas-dct-gdansk-link-strengthens-baltic-flows/

De recent opgerichte intermodale terminal Kaunas in Litouwen heeft een nieuwe verbinding. Een nieuwe lijn van het Litouwse bedrijf Intermodal Container Service (ICS) zorgt voor een verbinding met de DCT-terminal van Gdansk. De eerste trein arriveerde op 16 februari in de Poolse havenstad. De nieuwe dienst zal waarschijnlijk op regelmatige basis verzekerd worden.

“Ons belangrijkste objectief is om de trein regelmatig te laten rijden. Ik hoop dat de nieuwe vrachtverbinding tussen de haven van Gdansk en Kaunas een gemakkelijke, veilige en snelle manier zal worden om vracht te vervoeren in zowel import- als exportrichtingen”, zegt Gediminas Kuncevičius, CEO van ICS.

Dit is niet de eerste internationale dienst van de Litouwse intermodale operator die zich richt op het verbinden van havens met het achterland. Sinds 2019 organiseert de maatschappij de BUS-trein die Kiyv, Oekraïne, verbindt met de Litouwse Baltische haven van Klaipeda. Bovendien is het bedrijf een van de operators van de Viking Train die de Oekraïense Zwarte Zee-havens verbindt met de haven van Klaipeda.

Expertise op korte afstanden

De reis Kaunas – DCT Gdansk duurt slechts twee dagen en loopt in beide richtingen. ICS is een expert in het uitvoeren van korte maar efficiënte diensten, waaronder die met bestemming haventerminals. Het vlaggenschipproject van het bedrijf is de Vilnius-Klaipeda-shuttle die sinds 2009 rijdt.

De afstand tussen Kaunas-Gdansk is misschien iets langer, maar volgt dezelfde logica, namelijk die van snelle, efficiënte en waardevolle schakels die verschillende markten bij elkaar brengen. De nieuwe dienst is daar volop op gefocust, omdat het via Gdansk een nieuwe toegangspoort tot de Oostzee biedt en extra capaciteit garandeert voor bedrijven die hun producten willen exporteren met behulp van zeediensten.

Bovendien kan het een goede oplossing vormen voor het importeren van vrachten. DCT Gdansk is de grootste diepzeecontainerterminal in de Baltische staten en is daarmee de ideale toegangspoort voor meer verkeersstromen.

Auteur: Jos Sterk