FR NL

Treinen worden ingezet om duizenden Oekraïense vluchtelingen te redden

https://www.railtech.be/fr/politique/2022/03/02/le-train-a-la-rescousse-des-milliers-de-refugies-ukrainiens/

Honderdduizenden vluchtelingen uit Oekraïne zijn inmiddels de grens overgestoken om hun toevlucht te zoeken in Europa, waarna ze met treinen naar een bestemming ergens in Europa worden overgebracht.

Niet alle vluchtelingen verplaatsen zich met de trein, verre van zelfs. Een goed deel van hen kon met de auto Europa bereiken. Niettemin werden, geconfronteerd met het menselijke drama dat vorm kreeg aan de grenzen tussen Oekraïne en andere Oost-Europese landen, de grote middelen ingezet.

Er rijden nog steeds treinen, ondanks de oorlog

De Oekraïense Spoorwegen plaatsten updates en dienstregelingen via Telegram en Facebook. Op 27 februari publiceerde de exploitant van het spoorwegennetwerk een bijgewerkte kaart met stations die nog in gebruik waren en die het grootste deel van het land bestreken, behalve de noordoostelijke, oostelijke en zuidoostelijke stations die het dichtst bij de Oekraïens-Russische grens liggen. Een kaart die helaas sindsdien is geëvolueerd met veel servicestops wegens oorlogshandelingen in de buurt.

De westelijke helft van het land, die nog steeds niet door de Russische troepen wordt gecontroleerd, steldt de Oekraïense Spoorwegen (UZ) in staat een aantal treinen te laten rijden naar de grensovergangen met Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Aan de grens worden controles uitgevoerd, maar is ook een enorme vorm van solidariteit van de kant van de burgerbevolking om de Oekraïense vluchtelingen te helpen.

Gratis treinen via Deutsche Bahn

Afgelopen zondag al liet Duitsland alle Oekraïense vluchtelingen uit Polen gratis reizen in de langeafstandstreinen van Deutsche Bahn.

PKP Intercity, dat actief is in Polen, de directe westelijke buur van Oekraïne, biedt tweedeklas tickets aan op zijn treinen in de TLK- en IC-economy-categorieën. De aanbieding is gestart op 26 februari en loopt vier weken.

De Poolse minister van Infrastructuur Andrzej Adamczyk zei dat het een morele plicht is om Oekraïners te helpen de oorlog te ontvluchten. PKP Intercity-bestuursvoorzitter Marek Chraniek voegde toe dat Poolse spoorwegarbeiders de sociale missie van hun werk begrijpen.

Sindsdien is het aanbod aan diensten uitgebreid. Passagiers met een Oekraïens paspoort of identiteitskaart kunnen gratis reizen op verbindingen in Polen, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Denemarken en Tsjechië. Ook de internationale hogesnelheidsoperator Thalys en operators in Finland en Nederland hebben hun steun aangeboden om de vluchtelingen te helpen.

De Tsjechische Spoorwegen bieden ook gratis transport in haar treinen aan Oekraïense burgers die op de vlucht zijn voor de oorlog. De spoorwegmaatschappij tweette dat het meer dan 400 vrouwen en kinderen naar Ostrava, Tsjechië, vervoerde vanaf Chop, een overstapstation tussen Slowakije en Oekraïne.

Een logische beslissing

De stap om gratis ritten aan te bieden werd geprezen door EU-transportchef Henrik Hololei, die het een voorbeeld van echte Europese solidariteit noemde.

“In tijden als deze is het onze verantwoordelijkheid om snel en zonder bureaucratie te helpen. En dat is precies wat we doen’, schreef de Oostenrijkse minister van Transport, Leonore Gewessler (Groen) op Twitter, waarin zij aankondigde dat Oekraïners zijn vrijgesteld van betaling wanneer ze reizen met de openbare exploitant ÖBB-treinen. Naast het Duits werd de boodschap van Leonore Gewessler gepubliceerd in het Oekraïens en het Engels.

Auteur: Jos Sterk