‘Zoek andere routes want ook Kazachstan riskeert sancties’

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/04/25/look-for-other-routes-kazakhstan-at-risk-of-sanctions-too/

Kazachstan mag dan wel worden gezien als het land dat Europa en China met elkaar verbindt, maar dit gegeven mag niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Ook Kazachstan kan worden onderworpen aan sancties, zo vreest de Kazachse logistieke sector. Dit zou de Euraziatische economie voor extra uitdagingen stellen.

Kazachstan is het middelste land, welke route je ook neemt. Op de traditionele noordelijke route is het de verbinding tussen China en Wit-Rusland, maar ook op de Middle Corridor is het een land dat je moet passeren om de Kaspische Zee te bereiken. Vracht die niet door Rusland kan, kiest voor deze doorgang. De route wordt dan ook steeds populairder.

Bezorgdheid over mogelijke sancties

Er is echter een toenemende bezorgheid dat ook Kazachstan op de sanctielijst komt te staan. Dit blijkt uit een discussie in het Britse parlement op 28 februari. Parlementslid Margareth Hodge stelde toen de vraag of landen als Kazachstan en Azerbeidzjan ook onderworpen moeten worden aan sancties, aangezien zij medeplichtig zouden zijn en Poetin zouden steunen in zijn oorlogsinspanningen’.

Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss antwoordde dat ze die mogelijkheid zou onderzoeken, aangezien het VK ook Wit-Rusland sancties oplegt voor zijn steun aan Rusland.

In dezelfde economische en militaire unie met Rusland

Norlan Bagibayev, een logistiek en supply chain professional in Kazachstan, spreekt van een “hoog potentieel sanctierisico voor Kazachstan en Azerbeidzjan. “ De sancties zonder weerga tegen Rusland hebben ons geleerd dat internationale logistiek altijd een onderdeel is van geopolitiek”, schreef hij op Linkedin. “Houd er dus rekening mee dat Kazachstan in dezelfde economische en militaire unie zit met Rusland.”

Het probleem heeft vanzelfsprekend ook de aandacht getrokken van de regering van Kazachstan. In een interview met Euractiv benadrukte Timur Suleimenov, de eerste plaatsvervangend stafchef van de president van Kazachstan, de bereidheid van het land om open te blijven voor de handel met alle naties.

“Hoewel we deel uitmaken van een Economische Unie met Rusland, Wit-Rusland en nog andere landen, maken we ook deel uit van de internationale gemeenschap. Daarom is het laatste wat we willen dat de sancties uitgevaardigd door de VS en de EU ook worden toegepast op Kazachstan.”

Weinig andere keuzemogelijkheden

“Ja, we zullen blijven handelen met Rusland. We zullen blijven investeren in Rusland en investeringen aantrekken voor Rusland: economisch gezien kunnen we moeilijk anders. Maar we zullen ons best blijven doen om de gesanctioneerde goederen te controleren. We zullen ons best doen om elke investering van een gesanctioneerde persoon of entiteit in Kazachstan te controleren en dit is iets dat we aan de Europeanen willen vertellen”, zei de functionaris.

Andere routes zoeken

Hoewel deze uitspraken eind maart zijn gedaan, is Bagibayev er niet gerust in. Regelmatig waarschuwt hij zijn collega’s over de hele wereld om rekening te houden met deze risico’s, niet in de laatste plaats omdat de capaciteit op de route sowieso beperkt is. “Er is nog wat extra capaciteit, maar over een paar maanden is die helemaal uitgeput.

“Ik raad ten zeerste aan om alternatieve routes te gebruiken voor een deel van uw vracht door Oezbekistan, Turkmenistan en Iran voor een goed risicobeheer”, zei hij vorige week. “Het is tegenwoordig beter om de eieren in verschillende manden te bewaren.”

Auteur: Jos Sterk