SBB stapt uit het WAKO-systeem voor zijn vloot Twindexx-treinstellen, NMBS zag al eerder af van dit systeem

De Zwitserse federale spoorwegen hebben aangekondigd dat ze niet langer streven naar de invoering van het kantelbare besturingssysteem in hun Twindexx-vloot.

Dit Zwitserse dossier is in meer dan één opzicht interessant voor België aangezien de NMBS het systeem overwoog op de kronkelende lijn L162 Namen-Aarlen. DeZE stap zou in samenwerking met de SBB gebeuren, maar het project werd intussen afgebroken en definitief begraven.

In Zwitserland zelf besloot de CFF in juli om de slingertechnologie op de Twindexx-treinen op te geven. Betrouwbaarheidsproblemen ervaren tijdens de testfase zijn de rechtstreekse oorzaak van het afzien van het kantelbare besturingssysteem.

10% tot 15% snelheidsverhoging

De Twindexx-treinstellen zijn gebouwd door Bombardier maar varen nu onder de vlag van Alstom na de overname van het  Canadese Bombardier door het Franse bedrijf. Sinds 2010 waren 62 treinen besteld en geleverd, de laatste twee werden deze zomer geleverd.

Deze treinen hebben een kantelsysteem dat bekend staat als WAKO (Wank-Compensation) of kantelsysteem, bedoeld om een ​​snelheidstoename van 10% tot 15% mogelijk te maken in de moeilijke bochten van het Zwitserse netwerk. Het werd voor het eerst getest op lijnen van Lausanne naar Fribourg en Yverdon,van Winterthur naar Etzwilen en van Bern naar Thun.

Actief kantelen werd destijds beschouwd als de techniek van de toekomst die, ingebed in treinen, het mogelijk moet maken om reistijden te verkorten en in te spelen op de toenemende vraag.

Veeleisend op het vlak van onderhoud

De afgelopen jaren heeft de ervaring echter geleerd dat, hoewel zeer complexe technieken op maat gemaakt voor nichemarkten – zoals rolcompensatie voor een snelle bochtenovergang – technisch haalbaar zijn, ze relatief veeleisend zijn op het gebied van onder andere onderhoud.

De SBB heeft nog een andere kanteltrein in gebruik, de ICN, die de problemen van de Twindexx niet lijkt te hebben.

Verhoogd rijcomfort en betrouwbaarheid van het spoorvervoer

In plaats van snelheidsprestaties wil SBB zich nu richten op rijcomfort. Volgens Vincent Ducrot, CEO van SBB, stelt de beslissing om de piste van het WAKO-systeem te verlaten het bedrijf in staat zich meer te concentreren op het verbeteren van het rijcomfort van de Twindexx en dat in het belang van de klanten. De SBB vertrouwde Alstom de taak toe om de verschillende opties voor het ontwikkelen van de loopstabiliteit van de Twindexx te verifiëren en gaf opdracht tot een haalbaarheidsstudie in deze richting.

“Deze beslissing maakt het mogelijk om de flexibiliteit en betrouwbaarheid van het spoorvervoer te versterken”, legt Linus Looser, lid van de Groepsdirectie en Head of Passenger Production, uit.

In het kader van de regelmatige vernieuwing van de spoorlijn had de SBB tot nu toe al 32 miljoen euro geïnvesteerd in de technologie van het snel passeren van de bochten tussen Bern en Lausanne. In het licht van de beslissing van het bedrijf en in overleg met de Federale Dienst voor Vervoer (OFT), zal de SBB niet verder meer investeren om de infrastructuur aan te passen aan deze techniek.

Nieuwe lijn?

SBB geeft de voorkeur aan de aanleg van een nieuw traject voor de lijn Lausanne-Bern. Op de lange termijn is inderdaad een nieuwe lijn op de 97 km tussen Lausanne en Bern gepland en de regering heeft opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie die in de herfst” moet worden afgerond. Een soortgelijke voorstel ligt ook op tafel ​​voor de lijn Winterthur – St. Margarethen.

Auteur: Jos Sterk