FR NL

Nieuwe tunnel in Cheratte maakte het mogelijk om twee overwegen te elimineren

2022, Duropanel

De nieuwe tunnel in Cheratte maakte het mogelijk om twee overwegen af te schaffen. Deze plekken waren een zwart punt van het spoorwegnet in de regio. Bovendien sneed de L40-lijn de wijk die zich aan weerszijden van het station in tweeën.

Afgelopen maandag nam Infrabel officieel de nieuwe tunnel in Cheratte in gebruik. Hierdoor kunnen automobilisten en zwakke weggebruikers nu veilig de sporen van de lijn Luik-Maastricht L40 oversteken.

Meer veiligheid

Na de ingebruikname werd de overweg aan de rue Césaro/rue du Curé definitief afgesloten voor alle verkeer. Ter hoogte van de tweede overweg aan de rue Lhoest, al gesloten in juli 2021, laat een tunnel onder het spoor ook toe om het spoor over te steken.

Deze sluitingen komen ook de veiligheid van de woonwijk ten goede. Op deze locatie werden frequent meldingen van overtredingen op het spoor gemeld en werden de omheiningen die Infrabel opzette om deze wilde oversteekplaatsen te vermijden vaak vernield. Er drong zich zodoende een drastische oplossing op.

Een massieve structuur op twee niveaus

De nieuwe tunnel maakt het nu dus mogelijk om bij Cheratte onder het spoor van de lijn Luik-Maastricht L40 door te rijden. Door het grote volume van de constructie – 12 m lang, 12 m breed en 5 m hoog – werd deze ter plaatse geprefabriceerd en tijdens een uitzonderlijke onderbreking van het treinverkeer vorig september naar zijn definitieve locatie geduwd. Waarna de wegen werden afgewerkt.

Er zijn twee verschillende circulatiezones gepland; een voor voertuigen die met 2 meter werd verhoogd om de veiligheid te bevorderen, een tweede voor zwakke weggebruikers. Het geheel kostte bijna 4,5 miljoen euro, waarvan een deel door Europa werd gefinancierd.

Ook stiptheid speelt een rol in het verhaal

De opheffing van de twee overwegen maakt deel uit van het algemene beleid van Infrabel om de veiligheid en de doorstroming van het spoor- en wegverkeer te verbeteren.

Overwegen elimineren voor de veiligheid dus, maar ook voor de stiptheid. Sinds 2005 zijn over het gehele spoornet meer dan 400 overwegen gesloten en veelal vervangen door alternatieven. Infrabel heeft er vandaag nog bijna 1.700.

In 2021 werden 46 ongevallen geregistreerd aan overwegen, waarbij 9 doden en 5 ernstig gewonden vielen. Afgezien van menselijke drama’s zorgden deze ongevallen en incidenten vorig jaar gemiddeld voor 1h18 vertraging per dag.

Auteur: Jos Sterk