FR NL

Regionale Franse functionarissen stellen een investeringsplan van 100 miljard euro voor

SNCF Class Z 24500 (ter) at Luxembourg train station 2009, Wikimedia Commons

15 verkozen Franse regiohoofden stellen in een column in de krant “Le Monde” een investeringsplan voor van 100 miljard euro tussen 2023 en 2033, medegefinancierd door de Franse staat, Europa, de SNCF en de regio’s.

Het Franse spoorwegnet is niet bepaald in goeden doen, dat is algemeen geweten.

Gebrek aan financiering

Het “prestatiecontract” dat afgelopen april met de voormalige bestuurder van de spoorwegen werd ondertekend, wees op een gebrek aan financiering, waarbij onder andere werd verwezen naar de beperkte regionale secundaire lijnen.

Deze zaak houdt Frankrijk al lange tijd in beroering. Vijftien gekozen regionale leiders schreven tegen die achtergrond een column voor de krant “Le Monde”.

Anticiperen is belangrijk

“Energie en brandstof, maar ook het gebrek aan artsen of het tekort aan maskers tijdens de gezondheidscrisis, zijn geen geïsoleerde onderwerpen, ze tonen de absolute noodzaak om te anticiperen op problemen die zich aandienen. Daarom deze waarschuwing, dit omdat ons spoorwegnet vanwege de huidige aanpak op korte termijn veroordeeld zal worden tot het sluiten van vele lijnen, de een na de ander “, zo waarschuwden de topfunctionarissen van de regio’s.

13 miljoen reizigers en schoolkinderen

De regio’s vervoeren dagelijks 13 miljoen reizigers en schoolkinderen in 8.000 regionale treinen. Een groot deel van het rollend materieel is betaald door de regio’s, maar de infrastructuur blijft de verantwoordelijkheid van SNCF Réseau.

Zware investering vereist

“Ons spoorwegnet vereist een investering van 100 miljard euro over 15 jaar”, bevestigt Jean-Pierre Farandou, CEO van de SNCF.

Europa wordt om hulp gevraagd

“Europa, de Franse staat, SNCF en gemeenschappen zouden zich ertoe moeten verbinden om over een periode van tien jaar, tussen 2023 en 2033, gemiddeld 10 miljard euro per jaar te investeren”, zo stellen de voorzitters van de regio’s voor. “De staat moet zijn verantwoordelijkheid nemen als eigenaar van de infrastructuur: het Franse spoorwegnet is een gemeenschappelijk goed van de natie. De staat beschikt over financieringsbronnen, zoals de concessies voor de snelwegen, die voor een deel gebruikt zouden kunnen worden voor investeringen in alternatieve vervoerswijzen zoals het spoor.

De voorzitters van de Franse gewesten spreken ook Brussel aan om massaal te investeren transportwerken”. “Dit is de echte betekenis van de Connecting Europe Facility, in lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal. Het is ook een krachtige hefboom voor de herovering van de Europese energiesoevereiniteit”, zo lazen we in de columns.

Auteur: Jos Sterk