FR NL
Zandloperhalte (halte Wijnheuvelen, Schaarbeek)

MIVB experimenteert met nieuwe tramhaltes

Zandloperhalte (halte Wijnheuvelen, Schaarbeek) 2022, Matthias Vanheerentals

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB test met nieuwe soort tramhaltes die de verschillende vervoersstromen beter kunnen regelen. Zo werden in Schaarbeek een Weense halte en een zandloperhalte ingericht. Vooral bij die laatste halte hebben reizigers meer comfort en ruimte om uit te stappen. En fietsers moeten niet in een trambedding rijden.

De mobiliteit is de afgelopen jaren fors veranderd. Het aantal reizigers nam toe. De haltes van drukke tramlijnen zijn daardoor soms te smal geworden voor de vele reizigers. Ook de zogenaamde multimodaliteit nam toe. Reizigers shoppen als het ware meer dan ooit tussen de verschillende vervoersmodi. Er wordt meer gebruik gemaakt van de step en de fiets. En de auto verliest aan plaats. Dit vraagt ook een aanpassing aan de openbare ruimte.

Aangepaste haltes

Ook de haltes worden aangepast aan de gewijzigde situatie, zo meldt de Brusselse nieuwswebsite Bruzz. Op de Koninginnelaan (halte Liedts) in Schaarbeek en op de Rogierlaan (halte Wijnheuvelen) experimenteert de MIVB met een nieuw soort halte. Aan de halte Wijnheuvelen is zopas een zandloperhalte ingericht. De auto’s rijden er op de trambedding, maar de tram krijgt voorrang met verkeerslichten. De halte heeft gemengd verkeer voor fietsers en voetgangers. Reizigers krijgen er meer comfort en ruimte om uit te stappen. Fietsers moete niet in de trambedding rijden. De MIVB heeft momenteel de voorkeur naar dit type van halte.

 Weense halte of platformhalte

Aan Liedts werd een zogenaamde Weense halte of platformhalte geplaatst. Nieuw is dat de halte en de rijweg zich op hetzelfde niveau bevinden. De tram rijdt in een eigen lagere bedding. Als je uitstapt, belandt je dus op de rijweg. Maar door de verkeerslichten goed te faseren, rijden er geen auto’s wanneer de tram halt houdt. De Weense halte is alleen mogelijk is als er weinig doorgaand autoverkeer is. De MIVB bestudeert momenteel of dergelijke haltes ook op andere plekken in Brussel kunnen ingericht worden.

Weense halte (tramhalte Liets Schaarbeek)
Weense halte (tramhalte Liets Schaarbeek)
Tramhalte Liets - Schaarbeek
Weense halte (tramhalte Liets Schaarbeek)
Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals