FR NL
Meiserplein na de heraanleg

Zo zal het Brusselse Meiserplein er binnenkort uitzien voor de tram

Meiserplein na de heraanleg 2023, Brussel Mobiliteit

Brussel Mobiliteit heeft zopas een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning ingediend om bekende Meiserplein opnieuw in te richten. Het plan maakt ook een einde aan de diagonale oversteek van het plein door tramsporen. Dit zal het beheer van de haltes van het openbaar vervoer vereenvoudigen.

Het doel is om van het Meiserplein een echt multimodaal knooppunt te maken, dat verbonden is met de nabijgelegen NMBS-halte Meiser. De bedoeling is om de verkeersstromen te vereenvoudigen en veiliger te maken voor alle gebruikers, maar ook om een groene en aangename openbare ruimte te creëren. “Het Meiserplein is alom bekend als een gevaarlijke mix van autoverkeer, trams en voetgangers”, zegt Adelheid Byttebier, Schepen van Schaarbeek. “Daar komt eindelijk verandering in. Ik ben zeer blij dat het gewest dit kluwen aanpakt en de verkeersstromen vereenvoudigt. Meer veiligheid, meer groen en meer duidelijkheid.”

Belangrijk verkeersplein

Het Generaal Meiserplein ligt in het noordoosten van het Brussels Gewest, in de gemeente Schaarbeek. Het is een belangrijk verkeersplein op de kruising van de Brusselse middenring en de Leuvensesteenweg. “Meiser is vandaag een inefficiënte, gevaarlijke en onleefbare rotonde”, zegt Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare werken. “Het zal binnenkort worden omgevormd tot een aangenaam, groen plein voor de buurtbewoners, een knooppunt dat zowel vlotter als veiliger is voor alle vervoerswijzen. Ik wil de gemeente, de MIVB en Brussel Mobiliteit bedanken voor dit project, dat een enorme meerwaarde zal betekenen voor de wijk en het hele Gewest.”

Afgezonderde, bredere en veiligere ruimten

Voetgangers en fietsers zullen kunnen gebruikmaken van afgezonderde, bredere en veiligere ruimten om zich te verplaatsen. Deze nieuwe configuratie zal dus de verkeersveiligheid en de vlotheid van het verkeer voor alle vervoerswijzen verbeteren. Door het verdwijnen van de rotonde is er veel meer ruimte om echte groene ruimten te ontwikkelen en van het Meiserplein een aangename, schaduwrijke ontmoetingsplaats te maken, met de aanplant van een honderdtal bomen in volle grond en de aanleg van ruime plantenperken. Het project voorziet bovendien in een duurzaam en geïntegreerd regenwaterbeheer. Een vijfde van de oppervlakte van het plein zal worden onthard.

Tramwerken

Brussel Mobiliteit hoopt tegen de lente 2024 een stedenbouwkundige vergunning te bekomen, zodat de werkzaamheden in de lente 2025 kunnen beginnen. In Schaarbeek vinden deze zomer nog wat tramwerken plaats.  Op de Generaal Wahislaan wordt aan het kruispunt met de Leopold III-laan hinder verwacht richting Montgomery voor het verplaatsen van de tramhalte. Wat verder op deze as, op het kruispunt van de Lambermontlaan met de Prinses Elisabethlaan, vernieuwt de MIVB de tramsporen waardoor het verkeer over versmalde rijstroken moet. Daarnaast vernieuwt de MIVB de sporen op de Neerstallesteenweg en het Louizaplein en zet het de aanleg van tramlijn 10 in Neder-over-Heembeek verder.

Meiserplein voor de heraanleg
Meiserplein voor de heraanleg. Afbeelding: Brussel Mobiliteit

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals