FR NL
Overweg lichten

Rode lichten aan spooroverweg nabij Waaslandhaven zorgen weer voor discussie

Overweg lichten @Infrabel

De signalisatie aan de spoorwegovergang van de fietssnelweg nabij de Waaslandhaven in de Hazopweg in Beveren blijft voor problemen en discussies zorgen. Een fietser meldde dat het licht er op rood springt, zonder dat er een trein passeerde. Volgens Infrabel stelt er zich geen veiligheidsprobleem.

Enkele maanden geleden signaleerden regelmatige gebruikers van de fietssnelweg al dat de lichten regelmatig op rood staan, hoewel er geen trein in de buurt is. Een fietser meldde begin augustus aan de krant het Nieuwsblad dat tientallen fietsers de overweg gewoon dwarsen, ook al staat het licht op rood. De fietser in kwestie wachtte meerdere minuten, maar de doortocht van een trein bleef uit.

Havengebied

De spoorlijn zelf wordt enkel gebruikt door goederentreinen die van of naar de bedrijven in het havengebied rijden. “Ik hou mijn hart vast voor wat er zou gebeuren mocht er toch een trein aankomen”, zegt de fietser aan de krant het Nieuwsblad. “Want vrijwel iedereen die hier regelmatig fietst, trekt zich van de rode lichten niks meer aan.”

Controle

Toen de redactie van het Nieuwsblad het probleem aan Infrabel signaleerde, kwam die ter plaatse. “We hebben het even laten nakijken – het betreft geen storing aan de overweg”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. “Er is geen veiligheidsprobleem en de overweg wordt correct aangekondigd en opent zich na maximum 10 minuten terug voor het wegverkeer. Midden mei hebben we dit grondig gecontroleerd bij de eerste melding hiervan en vandaag hebben we dit opnieuw gedaan. Veiligheid is steeds onze absolute prioriteit.”

Rangeringen

Dat er soms veel tijd zit tussen het op rood springen van de lichten en het moment dat er een trein voorbijkomt, heeft te maken met rangeringen van de spooroperatoren in de nabijgelegen bundel. “Dit heeft te maken met rangeringen van de spooroperatoren in de nabijgelegen bundel waarbij ze dus soms iets te ver rijden en zo in de aankondigingszone van de overweg terecht komen, waardoor het lijkt alsof er een trein aankomt terwijl dit dus niet het geval is”, zegt Petit.

Regels

In deze sporenbundel duidt Infrabel aan, via de seininrichting, aan welke regels de spooroperatoren zich dienen te houden. Er staat dus duidelijk dat ze bij hun rangeringen niet te ver mogen rijden op dat bewuste stuk spoor omdat anders de overweg onnodig sluit. “We zullen de spooroperatoren sensibiliseren over hun rangeringen zodat dit kan vermeden worden”, zegt Petit. “Het betreft goederentreinen die van en naar de bedrijven in het havengebied rijden en de treinen rijden aan lage snelheid op deze niet zo drukke spoorlijn.”

Studie

Infrabel is ook bezig met een studie om daar een spoor (rangeerspoor 186) te verlengen zodat rangeringen van lange treinen in de toekomst niet meer over de Hazopweg zullen moeten gaan. Infrabel geeft tot slot nog deze tip:  “als het licht aan een overweg op rood staat, dan kijk je sowieso links en rechts of er een trein aankomt vooraleer de overweg over te steken.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals