Twee burgemeesters willen alternatief voor dodelijke spoorwegovergangen

overweg
In 2022 heeft Infrabel ongeveer 43 miljoen euro geïnvesteerd in de vervanging én vernieuwing van de overwegen. Infrabel

De burgemeesters van Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem willen dat de laatste twee spoorwegovergangen in het Brussels Gewest – die op hun gemeenten liggen – dringend verdwijnen én vervangen worden door een tunnel. Aanleiding zijn de dodelijke ongevallen die recent en vorig jaar plaatsvonden.

Al 10 jaar wordt er gepraat om de laatste twee spoorwegovergangen in Brussel te schrappen, gelegen in Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem. De discussie is weer opgelaaid door de recente ongevallen. Vorige week kwam op amper een paar honderd meter verderop een tiener om het leven. Een 17-jarige jongen werd door een trein gegrepen op de spoorwegovergang in de Vandervekenstraat.

Inschattingsfout

Vorig jaar stierf een voetganger onder een trein in Sint-Agatha-Berchem. Hij wilde nog snel passeren voor de trein kwam, maar maakt een inschattingsfout.  Aan de laatste twee overwegen in Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem gebeurden sinds 2000 zes ongevallen, met evenveel dodelijke slachtoffers. De desbetreffende overwegen zijn de laatste twee op Brussels grondgebied. “De laatste vier jaar hebben we vier van de zes overwegen in Brussel afgeschaft en vervangen door mobiliteitsalternatieven”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “Dat is op zich al een zeer goede zaak voor de veiligheid en de regelmaat van het treinverkeer.”

Veiligheid

Voor de veiligheid is het sowieso de bedoeling van Infrabel om in heel België, waar mogelijk en in overleg, zoveel mogelijk overwegen af te schaffen en te vervangen door volwaardige alternatieven. “Helaas is dit niet altijd mogelijk”, zegt Baeken. “Het is een combinatie van voldoende draagvlak ervoor te vinden, vergunningen te krijgen en de beschikbare financiële middelen. Hoe dan ook, we trachten jaarlijks 10 tot 15 overwegen af te schaffen.” Dat is uiteindelijk ook de bedoeling voor de laatste twee overwegen op Brussels grondgebied, zo benadrukt Baeken. “Die in Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem. Eind augustus, begin september is er opnieuw overleg met alle betrokken partijen om te kijken hoe dit kan aangepakt worden. Infrabel stelt zich op als een constructieve partij.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals